Νησίδες ήθους σε Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο

Νησίδες ήθους σε Βουλή και Προεδρικό Μέγαρο

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ονομαστική ψηφοφορία επί διατάξεων του νομοσχεδίου αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας σήμερα το πρωί – που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνοντας την αντιπολιτευτική του τακτική και σε αυτό το πεδίο, καθώς και η έντονα φορτισμένη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που ακολουθεί, φαίνεται να σηματοδοτούν στη Βουλή το τέλος του σύντομου «διαλείμματος» κατά την διάρκεια του οποίου το πολιτικό σύστημα «επέτρεψε» στον εαυτό του να δείξει εκείνα τα χαρακτηριστικά του που ουδεμία σχέση έχουν με το απωθητικό προφίλ που με ευθύνη των περισσοτέρων μελών του διαχρονικά φιλοτεχνεί, ενισχύοντας τα αρνητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.

Η ευρύτατη πλειοψηφία κατά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως σχολιάζει κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή, δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα απλώς επιλέγουμε να κατασκευάζουμε σκηνικά διαφωνίας και αντιπαράθεσης, ενώ πάντα υπάρχουν περιθώρια κοινού βηματισμού, συνεννόησης και συγκλίσεων.

Μικρές νησίδες, επιβεβαιωτικές της προαναφερθείσας εκτίμησης, αποτέλεσαν ορισμένες προσωπικές επιλογές που έδειξαν «αταίριαστες» του κλίματος περί τη συμφωνία για το πρόσωπο της κυρίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Ως τέτοιες αναφέρονται μεταξύ άλλων, η επιλογή δύο προέδρων κοινοβουλευτικών ομάδων να προβούν σε δηλώσεις μέσω των οποίων ανάδειξαν εστίες διαφοροποίησης: του κ. Κυρ. Βελόπουλου, που έδειξε ν’ ανακαλύπτει ζητήματα περί τον τρόπο ορκωμοσίας της νέας Προέδρου, και του κ. Ι.Βαρουφάκη ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τον «μεγάλο συνασπισμό του μνημονιακού τόξου», αναφερόμενος στη στάση των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ έναντι της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΑΝΕΛ, Κ.Ζουράρις σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λειτουργία των Θεσμών, επέλεξε όχι μόνο να μην προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά και να μην αιτιολογήσει την απουσία του.

Οι περιπτώσεις άλλων δύο βουλευτών, ενός της ΝΔ και ενός του ΣΥΡΙΖΑ, που καθυστέρησαν να φθάσουν στο Κοινοβούλιο εξαιτίας βλάβης στα οχήματά τους απλώς έρχονται να καταδείξουν την ανθρώπινη πλευρά της καθημερινότητας που βιώνουν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας – μια πλευρά την οποία συνηθίζουμε κι εμείς και εκείνοι να ξεχνούμε.

Και είναι αυτή η πλευρά που αναδείχθηκε σε ένα άλλο, απείρως σοβαρότερο ζήτημα: ο λόγος για την αιφνίδια περιπέτεια της υγείας του πρώην κυβερνητικού στελέχους και βουλευτή του κ. Τρ. Αλεξιάδη. Το πρώην κυβερνητικό στέλεχος και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστό από το ήπιο της στάσης του όλα αυτά τα χρόνια εντός Βουλής, κατέρρευσε κατά την διάρκεια συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το στενόχωρο γεγονός συνέβαλε ώστε συνάδελφός του να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, συγκριτικώς εκείνου που άπαντες γνωρίζουμε κατόπιν δικής του επιλογής: ο κ. Π. Πολάκης, παρών στο περιστατικό, άφησε το προφίλ του «θορυβοποιού» και διαρκώς προκλητικού έναντι πάντων, έδειξε το βαθιά ανθρώπινο και ιατρικό του πρόσωπο και έσπευσε σε κλάσματα δευτερολέπτων, όπως αναφέρουν παριστάμενοι, να προσφέρει τις πολύτιμες πρώτες βοήθειες στον κ. Αλεξιάδη.

Με αξιοπρόσεκτη αξιοπρέπεια, ο κ. Αλεξιάδης παρά το γεγονός ότι βίωσε ένα τέτοιο συμβάν και βρέθηκε στο νοσοκομείο μόλις μία ημέρα πριν, και σε αντίθεση με την ελαφρά στάση ορισμένων άλλων, έστειλε επιστολή γνωστοποίησης της υπέρ της κυρίας Σακελλαροπούλου ψήφου του στον Πρόεδρο της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, πρωθυπουργός και άλλα κυβερνητικά στελέχη από του βήματος της Ολομέλειας επιδεικνύοντας ευγενή αντανακλαστικά, άρχιζαν τις ομιλίες τους επί των θεμάτων της κοινοβουλευτικής επικαιρότητας εκφράζοντας την ευχή τους για ταχεία ανάρρωση του ασθενούντος συναδέλφου τους, ενώ για το θέμα αυτό είχαν συζήτηση πριν από την διαδικασία της ψηφοφορίας για αρκετή ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μπροστά στο έδρανο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το μικρό τσουνάμι πράξεων και στάσεων πολιτικής ορθότητας, ύφους και ήθους, ήρθε αναμφίβολα να προστεθεί και η περίπτωση του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας: ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, που πολλάκις δέχθηκε κριτική ή και αρνητικά σχόλια κατά την διάρκεια της θητείας του από εκείνους οι οποίοι απλώς αναζητούν (ή και κατασκευάζουν) ευκαιρίες να ρίξουν δηλητήριο στον δημόσιο λόγο, ξεπερνώντας προφανώς την όποια προσωπική στενοχώρια, καθώς λήγει η θητεία του και δεν επελέγη η ανανέωσή της, όπως αναφέρουν πληροφορίες ήταν ο πρώτος που συνεχάρη την διάδοχό του για την εκλογή της, δηλώνοντας ευγενώς και απλόχερα την διάθεσή του να την ενημερώσει άμεσα και για όλα περί την Προεδρία, στον λίγο χρόνο που απομένει έως τη στιγμή που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της.

Παράλληλα, χωρίς ίχνος πικρίας ή δυσφορίας -που θα ήταν ίσως δικαιολογημένη λόγω περίστασης- ο πρώτος πολίτης της χώρας σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση συνεχίζει να ασκεί με τρόπο υποδειγματικό τα καθήκοντά του.

Σήμερα πραγματοποιεί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin επίσκεψη στο Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχει στην παγκόσμια διάσκεψη για τον αντισημιτισμό και τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Μία ακόμα δραστηριότητα του αρχηγού του ελληνικού Κράτους, που για προφανείς και συμβολικούς λόγους έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Το δηλωτικό των προθέσεών της περιεχόμενο της πρώτης δήλωσης της κυρίας Σακελλαροπούλου χθες, αμέσως μετά την εκλογή της, ως προς την κατάσταση των πραγμάτων εντός και εκτός συνόρων, καθώς και όλες οι προαναφερόμενες θετικές περιπτώσεις λειτουργίας του πολιτικού και πολιτειακού συστήματος της χώρας μας, αν και δείχνουν σταγόνες στον ωκεανό των αρνητικών δράσεων και στάσεων, εκτιμάται πως μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση και αφετηρία για αυτό που ο πρωθυπουργός ανέφερε στη χθεσινή δήλωσή του, δηλαδή για την «είσοδο της Ελλάδας σε μια νέα εποχή με αισιοδοξία», παρά το δυσμενές των καιρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή