Τρεις «εκπλήξεις» αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τρεις «εκπλήξεις» αναζητεί το ΠΑΣΟΚ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται για το ΠΑΣΟΚ η επιλογή των υποψηφίων για τους τρεις μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, από τα αποτελέσματα στους οποίους θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εντυπώσεις στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουν άριστα ότι το πιθανότερο είναι οι υποψήφιοι της Ν.Δ., όπως και το 1998, να επικρατήσουν, και μάλιστα με «καθαρές διαφορές», των εκλεκτών του κυβερνώντος κόμματος στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα.

Και πέραν του κόμματος

Ομως στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής των «διαχωριστικών γραμμών» με τη Ν.Δ. δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πολιτικοποιήσουν πλήρως τις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης στις νομαρχίες και στις πρωτεύουσες των νομών. Ως εκ τούτου, η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση προσώπων που θα μπορούσαν να κάνουν την «έκπληξη», συσπειρώνοντας δυνάμεις πέραν της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα, μετά την οριστική, ως φαίνεται, απόφαση του κ. Δ. Αβραμόπουλου να μη διεκδικήσει τον δήμο, η επιλογή υποψηφίου αναδεικνύεται σε μεγάλο «σταυρόλεξο», καθώς μάλιστα ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του. Ορισμένοι είχαν εισηγηθεί παλαιότερα στον πρωθυπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, να είναι υποψήφιος στον Δήμο Αθηναίων ο κ. M. Θεοδωράκης. Ομως, η συγκεκριμένη ιδέα συγκεντρώνει πλέον ελάχιστους υποστηρικτές. Εξ άλλου στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η εκτίμηση ότι η Ν.Δ., ακόμη κι αν τελικώς δεν καταλήξει στον κ. N. Χατζηνικολάου, θα επιλέξει ως υποψήφιο κάποιο πολιτικό στέλεχος της νεότερης γενιάς.

Ποιοι «ακούγονται»

Ετσι, έχει αρχίσει να συζητείται η προοπτική να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του δευτερότοκου γιου του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κ. N. Παπανδρέου, που πέραν του «βάρους του ονόματος» εκτιμάται ότι, λόγω της μη εμπλοκής του μέχρι σήμερα στην ενεργό πολιτική, μπορεί να προσελκύσει ένα ευρύτερο ακροατήριο. Εξ άλλου, ο κ. N. Παπανδρέου θα έχει την πλήρη στήριξη του εκλογικού μηχανισμού του αδελφού του κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στην A΄ Αθήνας στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Εάν, αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ καταλήξει σε μια αυστηρά κομματική υποψηφιότητα, ορισμένοι εκτιμούν πως η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής της A΄ Αθήνας κ. Χρ. Παπουτσής, ενώ έχουν ακουστεί επίσης τα ονόματα των κ. N. Αλευρά, Στ. Μπένου, Π. Οικονόμου και Μιλένας Αποστολάκη, που όμως δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν ουσιαστικές πιθανότητες να λάβουν το κομματικό «χρίσμα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το λάθος να ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα υποστηρίξει στην Αθήνα πριν οριστικοποιήσει τις επιλογές της η Ρηγίλλης. Οπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ, με την πρόωρη δημοσιοποίηση των επιλογών του, έδινε στη Ν.Δ. τη δυνατότητα να «αποδομήσει» το προφίλ του υποψηφίου του και κυρίως, με την αξιοποίηση του όπλου των δημοσκοπήσεων, να επιλέξει το πρόσωπο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες νίκης έναντι του έχοντος το «χρίσμα» από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στον Πειραιά

Αντίστοιχα προβλήματα έχουν ανακύψει για το ΠΑΣΟΚ στην επιλογή υποψηφίου και στον Πειραιά. O κ. Π. Φασούλας, που θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου ο μόνος ικανός να δώσει με αξιώσεις τη μάχη του δήμου, επί του παρόντος αντιστέκεται αποτελεσματικά στο «πρέσινγκ» που του ασκούν κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ετσι, στο προσκήνιο έχουν έλθει ονόματα όπως του τοπικού βουλευτή κ. M. Μπετενιώτη, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά κ. Μίχα και του δημάρχου Νίκαιας κ. Τράπαλη, ενώ έχει ίσως σημασία ότι ο πρωθυπουργός είχε στο παρελθόν απορρίψει για τον Πειραιά, που είναι και η εκλογική του περιφέρεια, το ενδεχόμενο μιας μη αυστηρά κομματικής υποψηφιότητας, όπως αυτή του εφοπλιστή κ. Βερνίκου.

Και στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, σε αδιέξοδο βρίσκεται επί του παρόντος το ΠΑΣΟΚ και σε σχέση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ορισμένοι επιμένουν ότι ενδεδειγμένη λύση αποτελεί ο νυν υφυπουργός Μεταφορών κ. Σπ. Βούγιας, η υποψηφιότητα του οποίου συναντάει όμως έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται απίθανο να υποστηριχθεί στον β΄ γύρο από τον ΣΥΝ.

Ως εναλλακτικές λύσεις προτείνονται ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Μαγκριώτης και η κ. Χρύσα Αράπογλου, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο λόγω της συντηρητικής διαστρωμάτωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης να εξευρεθεί μη κομματικός υποψήφιος, με διεισδυτικότητα στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί ο νυν πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. M. Παπαδόπουλος, που όμως δεν έχει βολιδοσκοπηθεί ακόμη από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή