Κυρ. Μητσοτάκης: «Να παίξουμε με κανόνες δικαίου»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Να παίξουμε με κανόνες δικαίου»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κοινοποιήσει εκτός των συνόρων, σε ευρύτερα κοινά, την τουρκική προκλητικότητα και να κάνει ακόμα πιο γνωστές τις ελληνικές θέσεις επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μπαράζ δημοσίων σχετικών αναφορών κατά την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον ΕastMed», ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον φημισμένο καθηγητή Ιστορίας του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, Νιλ Φέργκιουσον, όπου τέθηκαν στο τραπέζι και οι ελληνοτουρκικές διαφορές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο διεθνές δίκαιο, τόνισε πως για εκείνον το πιο σημαντικό είναι «στο τέλος της ημέρας να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», κατηγορώντας την Τουρκία πως δεν το κάνει. «Στο δικό μου μυαλό, αυτοί που παραβαίνουν τους κανόνες δεν πρέπει να ανταμείβονται. Εμείς παίζουμε με τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια λογική σχολίασε και τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης, χαρακτηρίζοντάς τη δύο φορές ως παράνομη –το έκανε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg– και τονίζοντας πως «οι δύο χώρες δεν έχουν ακτές απέναντι για να έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν». Πρόσθεσε δε πως «η μεταξύ τους συμφωνία αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο». Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η συνέντευξη στο Bloomberg, κατά την οποία αφενός κατήγγειλε την Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της, αφετέρου επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας πως επιζητεί «μια καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», αλλά η συμπεριφορά της Αγκυρας είναι πολύ επιθετική.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Βερολίνου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική στην κ. Μέρκελ χαρακτηρίζοντας «λάθος» τη μη πρόσκληση της Αθήνας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι πεποίθησή του είναι πως το αίτημα της Ελλάδας για συμμετοχή στα επόμενα σχήματα με επίκεντρο τη Λιβύη θα γίνει δεκτό. Λίγο αργότερα, η κ. Μέρκελ θα έδινε τα εύσημα στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωθυπουργό ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναφερόταν στο προσφυγικό, που αποτελεί για την κυβέρνηση την αχίλλειο πτέρνα. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην Ε.Ε. για τους χειρισμούς της, υπογραμμίζοντας πως διαφωνεί με τη λογική της συμμαχίας «των προθύμων στην Ε.Ε.» και θέτοντας και πάλι το ζήτημα μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τις επιστροφές.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στη χώρα. «Ξένοι επενδυτές για πρώτη φορά λένε πως υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ», είπε συγκεκριμένα. Για τον πρωθυπουργό αυτό οφείλεται στην πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου, όταν η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» πολιτευόμενη με μια κεντροδεξιά ατζέντα. Αναλύοντας το κυβερνητικό πλάνο, έθεσε τον στόχο της κυβέρνησης, που είναι «η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών». Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης από το περίπτερο της Microsoft, όπου ξεναγήθηκε από τον πρόεδρό της Μπραντ Σμιθ. Αμέσως μετά, κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός πρότεινε στον κ. Σμιθ την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδας και πρότεινε στους Αμερικανούς να επισκεφθούν έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλουν μια πρόταση στην κυβέρνηση. Παράλληλα, συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης περί ανασχηματισμού

Ο κ. Μητσοτάκης έθιξε για πρώτη φορά, έστω εμμέσως, το θέμα ενός ανασχηματισμού. Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του Politico, αφού έπλεξε το εγκώμιο της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας πως είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στην Ελλάδα στο ύπατο αξίωμα, έλαβε το σχόλιο του δημοσιογράφου για την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο υπουργικό. «Αυτό είναι κάτι που σκοπεύω να αλλάξω στον πρώτο ανασχηματισμό» είπε χωρίς περιστροφές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως αυτός αργεί ακόμα. Είναι δεδομένο, ωστόσο, πως από την στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει μπει σε φάση αξιολόγησης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία που θα καταλήξει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το είχε πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του (Alpha) με την εξής φράση: «Στις δύο κίτρινες κάποιος αποβάλλεται». Ο πρώτος γύρος αξιολόγησης θα βγάλει τις πιθανές πρώτες «κίτρινες» και όταν ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος ενδεχομένως να γίνει ο πρώτος ανασχηματισμός, γύρω στο ερχόμενο καλοκαίρι, που η κυβέρνηση θα κλείνει έναν χρόνο στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πάγιο πως οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Την ίδια ώρα, με αφορμή την ψήφιση του εκλογικού νόμου έχουν επανέλθει σενάρια πρόωρων εκλογών ώστε «να καθαρίσει το τοπίο». Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να κλείσει αυτά τα σενάρια. «Δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις», είπε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή