Τσίπρας: Η κυβέρνηση προετοιμάζει εκλογές

Τσίπρας: Η κυβέρνηση προετοιμάζει εκλογές

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εξέφρασε χθες στη Βουλή ο κ. Αλ. Τσίπρας, και στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι η προσεχής εκλογική αναμέτρηση θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, για πρώτη φορά με τόσο ευθύ τρόπο απηύθυνε πρόσκληση «στις προοδευτικές δυνάμεις» να συνεργαστούν, παραμερίζοντας τις διαφορές τους, με στόχο να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση η Ν.Δ. και από την πρωθυπουργία ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

«Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε», είπε αμέσως ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης απαντώντας στην «προεκλογική» πρόβλεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να αποφασίσετε να πάτε σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας για το ν/σ του ΥΠΕΣ για την «Εκλογή βουλευτών» και συνέχισε: «Η απλή αναλογική θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές και θα είναι η θρυαλλίδα για την προγραμματική επανάκαμψη των δυνάμεων της Αριστεράς, καθώς και όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, που κατά τη γνώμη μου μπορούν, παρά τις όποιες υπαρκτές διαφορές τους, να παραμερίσουν τις συντηρητικές πολιτικές, να παραμερίσουν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτική. Με στόχο την προοδευτική διέξοδο από τα νέα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε εκ νέου εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για θέματα εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την απουσία του από την εν εξελίξει συζήτηση στο Κοινοβούλιο. «Αντιλαμβάνομαι πλήρως το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του. Δεν αντιλαμβάνομαι καθόλου πώς μπορεί ο ίδιος να μη ζητάει τη μετάθεση της συζήτησης ενός τέτοιου νομοσχεδίου προκειμένου να έρθει και να αντιπαρατεθεί στη συζήτηση στην Ολομέλεια με τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση κρατά «ανεύθυνη στάση στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ότι η Ν.Δ. «τα έχει κάνει όλα μπάχαλο» στο προσφυγικό, ενώ οξύτατη ήταν η κριτική του και στα θέματα οικονομίας, παιδείας και κοινωνικής πολιτικής.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αρχαιολογικό απολίθωμα το σύστημα της απλής αναλογικής», αντέτεινε απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Παράλληλα, επικαλούμενος ιστορικά παραδείγματα από την Ελλάδα και τον κόσμο, τόνισε ότι με την εφαρμογή τέτοιων εκλογικών συστημάτων προκλήθηκαν αρνητικές εξελίξεις και χάος. Αναφερόμενος ειδικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επέκρινε για υποκρισία διότι –όπως σημείωσε– αφενός αξιοποίησε για να αναλάβει την εξουσία το πλειοψηφικό σύστημα που σήμερα εμφανίζεται να καταγγέλλει και αφετέρου διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάνει λόγο για προγραμματικές κυβερνητικές συνεργασίες, σχημάτισε κυβέρνηση ετερόκλητης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή