Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο το εύρος της τουρκικής προκλητικότητας στα πολλά και διαφορετικά επίπεδα στα οποία ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον ιστότοπο Politico.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να καταδείξει πως η Τουρκία δεν δρα «μεμονωμένα», αλλά έχει αναπτύξει συλλήβδην μια επιθετική και παράνομη συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε αρχικά στο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς παράνομο», υπογράμμισε πως περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να αποσαφηνίσει και την ελληνική θέση, την οποία είχε σπεύσει να διαστρεβλώσει η Αγκυρα, λόγω της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη», αλλά «μέρος της λύσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η Αθήνα «θέλει να βρίσκεται στην αίθουσα όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση και η διεθνής κοινότητα γενικότερα συζητήσουν όσα εκτυλίσσονται στην αυλή της». Οπου «αυλή» εννοούσε και τη Λιβύη, κάτι που δικαιολόγησε και γεωγραφικά, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι «ο πλησιέστερος Ευρωπαίος γείτονας της Λιβύης και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε εκ νέου πως ήταν λάθος της Γερμανίας η μη πρόσκληση στη διάσκεψη, προσθέτοντας ωστόσο με μια διπλωματική πινελιά πως αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Από τις αναφορές του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αιχμές για τη στάση της Ε.Ε., τονίζοντας πως «είναι ώρα η Ευρώπη να δείξει περισσότερη προσοχή στο τι συμβαίνει στη δική μας γωνιά του κόσμου».

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις αναφορές στην Τουρκία, έθιξε τη συμπεριφορά της γείτονος και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου «παραβιάζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στην ίδια, δε, λογική ήταν και οι αναφορές του στο μεταναστευτικό, ζητώντας από την Ευρώπη να στείλει σαφές μήνυμα στην Αγκυρα πως η τήρηση της κοινής δήλωσης με την Ε.Ε. «αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης κοινοτικής βοήθειας». Στα «προαπαιτούμενα» ο κ. Μητσοτάκης έβαλε και το να καταστεί σαφές ότι η Τουρκία πρέπει «να περιορίσει στο ελάχιστο τις ροές, να εξαρθρώσει τα δίκτυα διακινητών» και «να μη χρησιμοποιήσει αυτό το πρόβλημα ως γεωπολιτικό μοχλό ώστε να ασκήσει περισσότερη πίεση στην Ευρώπη».

Συναντήσεις

Χθες ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, είχε σειρά συναντήσεων με πολιτική χροιά. Αρχικά είχε τετ α τετ με τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, στον οποίο υπενθύμισε πως από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του ήταν να τον αναγνωρίσει. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον μεταβατικό πρόεδρο την πάγια θέση της χώρας, που είναι υπέρ της διαφανούς διενέργειας ελεύθερων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα, τονίζοντας πως η μοναδική βιώσιμη λύση μπορεί να προέλθει από την πολιτική οδό, δίχως τη χρήση βίας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε ακόμα συνάντηση με τον πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μ. Μπαρζανί και τον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας για Διεθνή Συνεργασία (Japan Bank for International Cooperation) Ταντάσι Μαέντα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή