Πονοκέφαλος τα οργανωτικά για τη μετά Σημίτη εποχή

Πονοκέφαλος τα οργανωτικά για τη μετά Σημίτη εποχή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο έντονου προβληματισμού αποτελούν για τον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη σε κομμματικό επίπεδο ο χρόνος διεξαγωγής της οργανωτικής συνδιάσκεψης με αντικείμενο τις καταστατικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, και στο πολιτικό πεδίο η διαφαινόμενη κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στην οργανωτική συνδιάσκεψη, που με βάση σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού στο συνέδριο θα πρέπει να διεξαχθεί εντός του 2002, αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει η γνωστή πρόταση του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για απ’ ευθείας εκλογή του προέδρου του κόμματος από τη βάση. Ομως, η σχετική συζήτηση θα αναζωπυρώσει εκ των πραγμάτων τη «διαδοχολογία»: ο ίδιος ο κ. Σημίτης έχει ανακοινώσει ότι ακόμη κι αν επικρατήσει στις εκλογές του 2004, στη συνέχεια θα κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνδιάσκεψη θα είναι καθοριστικές για τον τρόπο ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ευνοώντας τους σχεδιασμούς ορισμένων «δελφίνων» και δυσχεραίνοντας αυτούς άλλων.

Μάλιστα, ήδη στα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται εντελώς αποκλίνουσες απόψεις για το χρόνο διεξαγωγής και το περιεχόμενο της Οργανωτικής Συνδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης ευνοεί τη διεξαγωγή της εντός του 2002, αλλά ως «φόρουμ προβληματισμού» και χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για τις καταστατικές αλλαγές. Από την πλευρά του, το μέλος του Ε.Γ. κ. M. Νεονάκης φέρεται να εισηγείται την αναβολή της, με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ θα εισέλθει σε φάση έντονης εσωστρέφειας, σε μια περίοδο κατά την οποία θα πρέπει με συντεταγμένο τρόπο να δώσει τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ομως, ο κ. Γ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στη διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης και στη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για τις αλλαγές στο καταστατικό, οι οποίες εν συνεχεία θα επικυρωθούν στο επόμενο συνέδριο. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η Συνδιάσκεψη δεν θα αποτελέσει εσωστρεφή διαδικασία, αλλά αντιθέτως, στο βαθμό που θα ασχοληθεί με την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας, θα συμβάλει στο «άνοιγμα» του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

«Πονοκέφαλος»

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τον κ. Σημίτη συνιστά το Αγροτικό και γι’ αυτό αποφάσισε να συγκροτηθεί μια «άτυπη» επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Γεωργίας κ. Δρυ, Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη, Τύπου κ. Πρωτόπαπα και ενδεχομένως των μελών της K.E. κ. Αθανασάκη και Λάμπρου, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά σήμερα το απόγευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή