Εκλογολογία από κόμματα της αντιπολίτευσης

Εκλογολογία από κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αργά χθες το απόγευμα ψηφίστηκε στη Βουλή, λειτούργησε ως όχημα για την –μόλις έξι μήνες μετά τις κάλπες– έναρξη συζήτησης σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών. Παρά τις πολλές, το τελευταίο διάστημα αλλά και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία το περασμένο 48ωρο, κυβερνητικές διαψεύσεις του σχετικού σεναρίου, τόσο ο κ. Αλ. Τσίπρας προχθές όσο και η κ. Φώφη Γεννηματά χθες στην Ολομέλεια, επανέφεραν το θέμα στον δημόσιο διάλογο με τρόπο εμφατικό.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία. Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του», σχολίασε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: «Τα λέω αυτά γιατί τα σενάρια  για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας».

Μία ημέρα νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε: «Αλλάζετε τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να αποφασίσετε να πάτε σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

Η πρώτη απάντηση από πλευράς κυβέρνησης στη Βουλή, ήρθε διά του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη: «Εμείς με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε. Στους έξι μήνες εκλογές, για να έχουμε πολιτική αποκάθαρση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν θα πράξουμε. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μία ακόμα από τις άχαστες προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Χθες, κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας υποθάλπει συνειδητά τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Το κάνει για να καταλαγιάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιθέσεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν σε καμία περίπτωση. Το έχει πει και το εννοεί ο κ. Μητσοτάκης».

Στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, πάντως, καταγράφηκε και ένας παράλληλος άτυπος διάλογος αναφορικά με το θέμα των συνεργασιών. Ανοιξε και αυτός με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό την «πρόσκληση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υψώνει ξανά τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα περί «κυβέρνησης συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων», νομίζοντας ότι πάλι κάποιοι θα τσιμπήσουν το δόλωμα», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή