Στο εισαγγελικό στόχαστρο το «ανοικτό» σύστημα του ΟΠΑΠ

Στο εισαγγελικό στόχαστρο το «ανοικτό» σύστημα του ΟΠΑΠ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εισαγγελικό στόχαστρο τίθεται για άλλη μια φορά ο ΟΠΑΠ, με επίκεντρο της νέας προκαταρκτικής έρευνας το πληροφοριακό oline σύστημά του και τις «τρύπες» στο software. Χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτ. Μπάγιας γνωστοποίησε ότι, βάσει εντολής του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργίου Ζορμπά, όρισε τον κ. Ηλία Κολιούση (εισαγγελέα Πρωτοδικών) ως υπεύθυνο για τον προδικαστικό έλεγχο των όσων δημοσιοποιήθηκαν από την «K» στις 18-11-2001 με τίτλο: «Τυφλοπόντικες πολλών δισ. στο σύστημα είσπραξης του ΟΠΑΠ». Στο δημοσίευμα αυτό η «K» μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής: «Διάτρητο εμφανίζεται το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα να εγείρονται ισχυρές αμφισβητήσεις για την ασφάλεια διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων. H αξιοπιστία του συστήματος εδέχθη σοβαρό πλήγμα στις 5 Νοεμβρίου, όταν σύμπασα η Ελλάδα σχημάτιζε ουρές έξω από τα πρακτορεία, κυνηγώντας το τζακ ποτ των 4,2 δισ. δρχ. και παρατηρήθηκε συνάμα μεγάλος αριθμός ακυρώσεων δελτίων, προκαλώντας ταραχή στον ΟΠΑΠ, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη δράση κυκλώματος που κλέβει παίκτες, τον Οργανισμό και το Δημόσιο. Ακολούθησαν μυστικές συσκέψεις στον ΟΠΑΠ με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών των Intracom, Intrasoft, Intralot, καθώς ο όμιλος του κ. Σ. Κόκκαλη προμήθευσε, συντηρεί και αναβαθμίζει εδώ και 10 χρόνια το σύστημα του ΟΠΑΠ, ενώ λόγω των προβλημάτων μπλοκαρίσθηκε και το σύστημα εξόφλησης των τυχερών δελτίων για τρεις ημέρες».

Η «K» πριν δημοσιεύσει το σχετικό ρεπορτάζ είχε ζητήσει την άποψη του προέδρου του ΟΠΑΠ κ. K. Κοσκινά. Επί ματαίω όμως… O κ. Κοσκινάς με επιστολή που απέστειλε κατόπιν εορτής (22/11) και έφθασε στην «K» στις 23/11 απαντά στο δημοσίευμα. H εκτενής αυτή επιστολή θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για το πληροφοριακό black out στο σύστημά του, με διαφορά φάσεως και μόνο όταν γνωστοποιήθηκε ότι προκλήθηκε εισαγγελική παρέμβαση. Ασφαλείς πηγές της «K» από την ανωτάτη ηγεσία του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι τόσο στον Οργανισμό όσο και στην Intracom γνωστοποιήθηκε αμέσως το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Γ. Ζορμπά (με ημερομηνία 20/11) που έφθασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 21/11! Μάλιστα οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι το διαβιβαστικό μιας σελίδας του κ. Ζορμπά προς τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών με αριθμό πρωτοκόλλου 53303 αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης των νομικών υπηρεσιών του ΟΠΑΠ και της Intracom, που φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει το προνόμιο της ενημέρωσης εκ των ένδον, προλαμβάνοντας τη χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του κ. Μπάγια. Προφανώς η μυστικότητα περί της πιθανής τελέσεως αξιόπινων πράξεων εις βάρος πολιτών και του Δημοσίου, που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση, τηρείται ως προς την κοινή γνώμη και όχι ως προς τους (πιθανούς) ενεχόμενους σ’ αυτές.

Ο Εισαγγελέας Εφετών στην παραγγελία του αναφέρει μεταξύ άλλων: Παρακαλώ, να επιληφθείτε αρμοδίως, εφόσον ήδη δεν έχετε επιληφθεί, για τον προδικαστικό έλεγχο της θιγόμενης διά του δημοσιεύματος υποθέσεως, αναφερόμενου σε αξιόποινες περιπτώσεις παράνομης ιδιοποιήσεως χρηματικών ποσών, ανηκόντων στον ΟΠΑΠ, τα οποία εισπράττουν συγκεκριμένα πρακτορεία, εξ αφορμής των υφισταμένων σοβαρών αδυναμιών του λογισμικού εισπράξεως, του λειτουργούντος στα πρακτορεία, του παρέχοντος ευχέρεια αποφάσεως κατατιθεμένων δελτίων, χωρίς την παρουσία του παίκτου. Και καταλήγει ζητώντας: «Οπως το αποτέλεσμα της ερεύνης σας αναφερθεί στον Εισαγγελέα Εφετών, που, προδήλως, αφορά και την ενδεχόμενη επίμεμπτη γνώση παραγόντων του ΟΠΑΠ ως και της αναφερομένης συγκεκριμένης επιχειρήσεως επί των αναφερομένων περιπτώσεων ιδιοποιήσεως σημαντικότατων χρηματικών ποσών εκ μέρους αριθμού επιχειρηματιών». Για το ίδιο πάντως θέμα κινητοποιήθηκε και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όπως ανέφερε στην «K» αρμόδιος παράγοντας του ελεγκτικού αυτού σώματος. Στελέχη του ΣΔΟΕ, ως απλοί παίχτες, επισκέφθηκαν τυχαία πρακτορεία, και όπως μεταδίδουν, διαπίστωσαν ότι παρέχεται η ευχέρεια της ακύρωσης δελτίων, χωρίς τη συναίνεση των παικτών και χωρίς την ύπαρξη του δελτίου. Επιπλέον φαίνεται ότι στο ΣΔΟΕ υπήρξαν και καταγγελίες για λαθροχειρία μέσω ακυρωμένων δελτίων, τα οποία, όπως διαπίστωσαν, είναι αδικαιολότητα πολλά σε αριθμό. Με συνέπεια να είναι αναγκαίος ο ενδελεχής έλεγχος του φαινομένου και από τα ιστορικά στοιχεία που διατηρεί σε ταινίες ο ΟΠΑΠ. Τέλος, πηγές ανέφεραν ότι το ΣΔΟΕ θα ελέγχξει κάποια ειδικά κρούσματα πρακτορείων του ΟΠΑΠ και στην περιφέρεια, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη.

Οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή