Αιφνιδιασμός, η νέα τακτική Ν.Δ.

Αιφνιδιασμός, η νέα τακτική Ν.Δ.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα επικοινωνιακή τακτική υιοθετεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, κεντρικό στοιχείο της οποίας είναι η άμεση επαφή με τον πολίτη και την κοινωνία αντί της «παραδοσιακής» μεθόδου των συναντήσεων με συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Προφανής στόχος είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που παρουσιάζει η καθημερινότητα του πολίτη, ένας τομέας δηλαδή που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης. Μετά την απροειδοποίητη επίσκεψή του στο IKA της Νίκαιας την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες αιφνιδιαστικά το 46ο Λύκειο στα Εξάρχεια, ενώ θα ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο και άλλες ανάλογες κινήσεις.

Το γεγονός ότι η Ρηγίλλης έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε αυτή την τακτική έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, προφανώς για καλύτερα επικοινωνιακά αποτελέσματα, η ηγεσία της Ν.Δ. επιλέγει πολύ προσεκτικά και με πολλή μελέτη τους στόχους της, ώστε να καταφέρνει μεγαλύτερα πλήγματα στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το βασικό κτιριακό συγκρότημα του 46ου Λυκείου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 και ορισμένες τάξεις έχουν μεταφερθεί σε λυόμενα εκεί, όπου παλιά βρισκόταν ο χώρος του γυμναστηρίου.

Μια ώρα στο σχολείο

Ο κ. Καραμανλής παρέμεινε επί μία ώρα στο σχολείο, επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας την ώρα του μαθήματος και ενημερώθηκε από καθηγητές και μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» και επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι η πολιτική της στο χώρο της Παιδείας έχει αποτύχει πλήρως. «Το κτίριο δεν έχει σχέση με σύγχρονο σχολείο» είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στα κενά σε διδακτικό προσωπικό και βιβλία και στις διπλοβάρδιες και επανέλαβε την πρόταση της Ν.Δ. περί εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Με οξύτατο τρόπο αντέδρασε η κυβέρνηση στη νέα πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. O υπουργός κ. Π. Ευθυμίου, εγκαινίαζοντας το νέο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσίων και το γυμναστήριο του Ενιαίου Λυκείου Μελισσίων, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για μιζέρια και κομματική εκμετάλλευση της Εκπαίδευσης. «Δεν οδηγεί πουθενά ένας πολιτικός να επενδύει στη μιζέρια και να αρνείται τη δύναμη αυτού του τόπου για προκοπή», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι η τελευταία φορά, που η εκπαίδευση επιχειρείται να γίνει χώρος κομματικής εκμετάλλευσης». Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «επιλέγει τις γκρίζες ζώνες, αρνείται την πρόοδο και ό,τι καλό υπάρχει στον τόπο».

Ο εκλογικός νόμος

Απαντώντας εξάλλου στις προειδοποιήσεις του κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι οι όποιες αλλαγές συζητούνται δεν είναι του παρόντος και αν αποφασιστούν θα ισχύσουν για τις μεθεπόμενες εκλογές. O κ. Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο στο Αίγιο, κάλεσε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο» και υποστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «μεθοδεύσεις πολιτικού καιροσκοπισμού και ανώμαλων πολιτικών εξελίξεων». H κυβέρνηση, πάντως, χρησιμοποιεί την αναλογικοποίηση του εκλογικού νόμου ως μέσο για να εξασφαλίσει συμμαχίες με την Αριστερά στις δημοτικές εκλογές, ενώ η Ρηγίλλης εκτιμά ότι η στόχευση του ΠΑΣΟΚ είναι η επανακατάληψη της εξουσίας το 2005, καθώς θεωρεί δεδομένη την ήττα του στις επόμενες εκλογές.

Τελειώνοντας, καλό θα ήταν να πούμε κάποιες απόψεις που ακούσαμε συζητώντας με συνέδρους στη Θεσσαλονίκη. Ε, λοιπόν, ουδείς απέκλεισε το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας του ΚΕΠ με άλλο κόμμα, κάτι, δηλαδή, που ο κ. Αβραμόπουλος αποκλείει κατηγορηματικά. Στην πολιτική, όμως, ποτέ δεν λες «ποτέ». Κι αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε, μια Κυριακή προ των εκλογών ότι «μια εβδομάδα είναι πολύς καιρός», τότε ο κ. Αβραμόπουλος και το ΚΕΠ έχουν μπροστά τους «έτη φωτός»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή