Σειρά κυβερνοεπιθέσεων από Τούρκους χάκερ

Σειρά κυβερνοεπιθέσεων από Τούρκους χάκερ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές κυβερνοεπιθέσεις που είχαν στόχο κυβερνήσεις «εχθρικές» προς την Αγκυρα, μεταξύ των οποίων η ελληνική και η κυπριακή, είναι το έργο χάκερ που δρουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.

Αυτό επισημαίνει χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται τρεις ανώτατους αξιωματούχους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στη Δύση, δύο Βρετανούς και έναν Αμερικανό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι χάκερ, από τα τέλη του 2018 έως τους πρώτους μήνες του 2019, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε τουλάχιστον 30 οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη προτίμηση τις χώρες με τις οποίες η Αγκυρα έχει ανοικτά μέτωπα, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ιράκ, ενώ στους στόχους φέρεται να περιλαμβάνεται και η Αλβανία.

Συγκεκριμένα, θύματα έως τώρα έχουν πέσει, όπως αναφέρει το Reuters, τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και συμβούλων εθνικής ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις περιελάμβαναν την αναστολή λειτουργίας ηλεκτρονικών σελίδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση σε δίκτυα κυβερνητικών σωμάτων και άλλων οργανώσεων.

Σύμφωνα με τους τρεις αξιωματούχους, οι δραστηριότητές τους φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ηλεκτρονικής κατασκοπείας με την κάλυψη κρατικού φορέα, που διενεργήθηκε για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι τα συμπεράσματά τους βασίζονται σε τρία στοιχεία: στην ταυτότητα και στη βάση των θυμάτων, στις ομοιότητες με παρόμοιες επιθέσεις που χρησιμοποίησαν υποδομές καταγεγραμμένες στην Τουρκία, αλλά και σε απόρρητο υλικό που εξασφάλισαν και

αρνήθηκαν να αποκαλύψουν. Οι ίδιοι αξιωματούχοι συμπλήρωσαν πως δεν είναι σαφές ποια άτομα ή οργανώσεις ευθύνονται για τις επιθέσεις, αλλά επέμειναν ότι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων συνδέεται, καθώς όλοι οι δράστες χρησιμοποίησαν τους ίδιους σέρβερ ή άλλες υποδομές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή