Σενάρια αλλαγών με ορίζοντα τις ευρωκάλπες

Σενάρια αλλαγών με ορίζοντα τις ευρωκάλπες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκέψεις για νομοθέτηση επαναφοράς της λίστας στις ευρωεκλογές γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να επιβεβαιώνουν στην «Κ» πως το συγκεκριμένο πλάνο είναι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είναι υπό εξέταση. Μια τέτοια εξέλιξη πάντως δεν θα είναι μεμονωμένη πρωτοβουλία. Πρέπει να ενταχθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών στο «πολιτικό σύστημα», που ήδη έχουν γίνει, όπως η αποσύνδεση της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους και, τελευταία, η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ολα τα παραπάνω βρίσκονται «στην ίδια πλευρά μεταρρυθμίσεων» που αφορούν έναν «εξορθολογισμό» του πολιτικού συστήματος σε παράλληλα επίπεδα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις ευρωεκλογές, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο υπάρχον σύστημα με τη σταυροδοσία προεκλογικά, χαρακτηρίζοντάς το τότε «άκρως προβληματικό» και προσθέτοντας πως γίνεται ακόμα χειρότερο από το γεγονός πως υπάρχει μία ενιαία περιφέρεια. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημείωναν στην «Κ» πως «αυτή είναι η άποψή του από την περίοδο που ήταν απλός βουλευτής», κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να έχουμε τελικά αλλαγές στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών.

Το κυριότερο επιχείρημα για να αλλάξει το παρόν σύστημα είναι πως ο πανελλαδικός χαρακτήρας του σταυρού –κάτι που δεν ισχύει στις εθνικές εκλογές– ευνοεί εκ προοιμίου εκείνους που είναι αναγνωρίσιμοι –όπως τηλεοπτικοί αστέρες ή αθλητές– κάνοντας πιο δύσκολη έως αδύνατη την εκλογή ανθρώπων που είναι αξιόλογοι, αλλά όχι ευρέως γνωστοί. Επιπλέον, η καμπάνια μιας τέτοιας διαδικασίας δίνει μεγαλύτερη δύναμη σε όσους έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση και στα άλλα πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, κάτι που αφαιρεί από τη δημοκρατικότητα της διαδικασίας. Τελευταίο επιχείρημα κατά του υπάρχοντος συστήματος είναι πως μια καμπάνια σε πανελλαδικό επίπεδο ευνοεί εκείνους που έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν και όχι τους πιο αδύναμους οικονομικά. Τα παραπάνω, χωρίς να είναι τα μόνα, είναι αρκετά ισχυρά επιχειρήματα για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελούν ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι για τα συμφέροντα της χώρας στο ευρωπαϊκό κέντρο αποφάσεων.

«Προβλήματα»

Τα «προβλήματα» που δημιουργούνται από την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης αφορούν οριζόντια όλα τα κόμματα και μια αλλαγή πιθανόν να αρέσει υπερκομματικά. Χαρακτηριστικό είναι πως στην παρούσα ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρεθεί κοινός βηματισμός. Γκρίνιες υπήρχαν ούτως ή άλλως εξαρχής για τον Πέτρο Κόκκαλη και τον Αλέξη Γεωργούλη, για διαφορετικούς λόγους για τον καθένα. Σε εκείνους που δεν έχουν συντονιστεί με την υπόλοιπη ομάδα έχει προστεθεί και η Ελενα Κουντουρά. Η κ. Κουντουρά, γέννημα-θρέμμα της δεξιάς παράταξης, δεν φαίνεται να έχει βρει κοινό βηματισμό σε πολλά θέματα με την ευρωομάδα του κόμματος με το οποίο εξελέγη και οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες λένε πως διατηρεί καλές σχέσεις με τους ευρωβουλευτές που ανήκουν στο ΕΛΚ, δηλαδή στις πολιτικές της ρίζες. Η κατάργηση πάντως του σταυρού δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός, όποτε και αν το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών αυτοδύναμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή