Επισφραγίζεται η στενή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

Επισφραγίζεται η στενή σχέση Ελλάδας – Γαλλίας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να επιβεβαιώσει η σημερινή συνάντηση (14.30 ώρα Ελλάδος) στο Παρίσι μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν, η οποία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι δύο χώρες βρίσκονται σε ιδιαίτερα αγαστή σχέση.

Τούτο βεβαίως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καθαρή θέση στήριξης που έχει πάρει η Γαλλία και προσωπικά ο Εμανουέλ Μακρόν στο φλέγον ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον Γάλλο πρόεδρο δύο φορές –μία κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο– να παίρνει θέση κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά των ενεργειών του κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα θέλοντας να επιβεβαιώσει τις γαλλικές θέσεις και ταυτόχρονα την ελληνογαλλική συμμαχία έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης. Επί τάπητος άλλωστε θα τεθεί και το λιβυκό ζήτημα ευρύτερα.

Πλην της στήριξης του Παρισιού στα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει με γεμάτη ατζέντα, με στόχο τη συνέχιση αλλά και  την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. Ανάμεσα στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν είναι και αυτό της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ώς και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Η Αθήνα αναμένει τη στήριξη του Παρισιού και στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, αλλά και την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς. Την ίδια ώρα, όπως σε όλα τα τελευταία ταξίδια του κ. Μητσοτάκη, έτσι και στο Παρίσι, θα υπάρχει έντονο επιχειρηματικό χρώμα.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο του ελληνογαλλικού forum με θέμα «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελλάδα είναι η πολυπληθής υπουργική αποστολή, καθώς τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης.

Δείπνο με Μισέλ

Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας-μέλους της Ε.Ε. με τον οποίο συναντάται ο κ. Μισέλ, με μενού τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή