Προτροπές από τον Τραμπ για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών

Προτροπές από τον Τραμπ για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αναβρασμό που έχει προκαλέσει ευρύτερα η επιλογή της Αγκυρας να εμπλακεί στη Λιβύη και να υπογράψει σύμφωνο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την κυβέρνηση της Τρίπολης, αντικατοπτρίζουν οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων σε διεθνές επίπεδο, περιλαμβανομένης της επιλογής του Λευκού Οίκου να δημοσιοποιήσει τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, την προεδρική παραίνεση για την ανάγκη επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Οι προεδρικές προτροπές δεν έγιναν κατ’ ανάγκην άμεσα αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ορισμένες σταθερές θέσεις της Αγκυρας, ενώ, και χθες, η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν μάλλον δύσκολη, με μια υπερπτήση στους Αρκιούς και στους Λειψούς από την τουρκική αεροπορία. Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται σημαντική για μια σειρά ζητημάτων, από την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών και την κατάσταση στη Λιβύη μέχρι την αγορά φρεγατών τύπου Belh@rra. Σημειώνεται ότι από χθες το βράδυ η ομάδα κρούσης που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται στα νότια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι είπε ότι ο κ. Τραμπ μίλησε στον Τούρκο ομόλογό του για τη Συρία, την ανάγκη να «εκμηδενιστεί» η ξένη ανάμειξη στη Λιβύη, ενώ «υπογράμμισε τη σημασία η Τουρκία και η Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Λίγες ώρες αργότερα, εν πτήσει προς τη Δυτική Αφρική, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν δέχεται πως η Κρήτη διαθέτει επήρεια «κύριας ηπειρωτικής χώρας», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η Αγκυρα δέχεται μικρότερη επήρεια για το νησί. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν γίνονται ενώ παράλληλα επισημαίνεται από την τουρκική πλευρά πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα δικαιώματα που δημιουργεί για την Τουρκία θεωρούνται δεδομένα. Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συζήτησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ζήτησε «να μην ασχολείται η Ελλάδα μαζί μας», διότι «δεν θα έρθει κάποια ζημιά από εμάς». Επιπλέον, παρέπεμψε και σε πρόσφατη, όπως είπε, συνομιλία του με Ελληνα πρώην δήμαρχο, στον οποίο είπε: «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους “να μην ασχολούνται μαζί μας”, όπως “δεν ασχολούμαστε και εμείς”».

«Θετική επιμονή»

Από την πλευρά της κυβέρνησης και δη του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, η παρέμβαση Τραμπ περιγράφεται ως «θετική επιμονή τις αμερικανικής διπλωματίας για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών». Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και το Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εν τω μεταξύ χθες, η Γαλλίδα πρεσβευτής στη Λευκωσία γνωστοποίησε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» θα καταπλεύσει στη Λεμεσό στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά την επιστροφή από την αποστολή του στα στενά του Ορμούζ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, σε μια προσπάθεια συνεννόησης για την ουσία της παρουσίας της ΕΝΙ στην ιταλική ΑΟΖ. Χθες, στην Αθήνα οι δύο υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας προήδρευσαν των εργασιών του 6ου Διακυβερνητικού Συμβουλίου Αμυνας των δύο χωρών.

Τέλος, χθες, ο νέος αρχηγός ΓΕΝ Στέλιος Πετράκης, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους επισήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη εισηγηθεί την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belh@rra, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητη την προετοιμασία για πιθανό σενάριο να στείλει η Τουρκία πλοία νότια της Κρήτης. «Είναι αυτονόητο ότι εμείς μελετάμε κάτι τέτοιο. Τα Επιτελεία αυτό κάνουν. Εξετάζουν και επεξεργάζονται σενάρια και τρόπους αντίδρασης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πετράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή