ΠΟΛΙΤΙΚΗ

K. Μπακογιάννης: Σέβομαι την Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά συμφωνώ με την πρόταση Χρυσοχοΐδη για τα ναρκωτικά

K. Μπακογιάννης: Σέβομαι την Μαριέττα Γιαννάκου, αλλά συμφωνώ με την πρόταση Χρυσοχοΐδη για τα ναρκωτικά

Την στήριξή του στην ρύθμιση για τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τους ΟΤΑ εξέφρασε ο Κώστας Μπακογιάννης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σέβεται απεριόριστα την Μαριέττα Γιαννάκου για τον μεγάλο αγώνα που έδωσε για τα ναρκωτικά «όταν οι άλλοι σιωπούσαν».

Μιλώντας στον Real Fm, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διεθνή πρακτική λειτουργίας αυτών των χώρων και υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια έγινε και στο παρελθόν στην Αθήνα με επιτυχία, χωρίς όμως να συνεχιστεί:

«Το 2013 λειτούργησε για δέκα μήνες το πρόγραμμα «Οδυσσέας». Το πρόγραμμα αυτό κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία εκατό περιστατικά υπερβολικής δόσης. Δηλαδή έσωσε εκατό ζωές. Συνολικά διαχειρίστηκε πάνω από δυόμιση χιλιάδες ανθρώπους και όλα αυτά με πολύ μικρή εμπειρία, γιατί είχε μόλις ξεκινήσει, σε μόλις δέκα μήνες. Είναι λοιπόν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα αυτό που κάνουμε και χαίρομαι πάρα πολύ που ο νόμος ψηφίστηκε για πρώτη φορά στη Βουλή πριν ένα χρόνο με διακομματική συναίνεση -και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και η ΝΔ είχαν ψηφίσει αυτό το νόμο- και από ό,τι φαίνεται σιγά – σιγά επιτέλους στο θέμα των ναρκωτικών έχουμε αρχίσει να βάζουμε στην άκρη τα πολιτικά, τα ιδεολογικά, και προσπαθούμε όλοι μαζί να βρούμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Γιατί να συμφωνήσουμε ότι είναι ένα θέμα που δεν σηκώνει πολιτική εκμετάλλευση».

«Είναι μια πρόταση που είμαστε έτοιμοι να τη στηρίξουμε όλοι και όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Εμείς ως Δήμος Αθηναίων είμαστε έτοιμοι. Έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, να δημιουργήσουμε τις δικές μας κινητές μονάδες. Δεν θα κάνουμε του κεφαλιού μας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με ΟΚΑΝΑ, με το ΚΕΘΕΑ, με το 18 ΑΝΩ, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη καθημερινά, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι γυρίζουν όλη τη νύχτα την πόλη. Κι όχι μόνο για τα ναρκωτικά αλλά και ευρύτερα για την αστεγία».

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ , Μαριέττα Γιαννάκου, ο Δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε: «Είναι δυο διαφορετικές σχολές σκέψης. Προσωπικά θαυμάζω την κ.Γιαννάκου. Τη σέβομαι απεριόριστα. Έχει δώσει έναν μεγάλο αγώνα για τα ναρκωτικά. Η Μαριέττα Γιαννάκου μιλούσε για τα ναρκωτικά όταν όλοι οι άλλοι σιωπούσαν. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, αρχές της δεκαετίας του ’90. Δεν υπάρχει όμως μόνο μια λύση. Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και είναι λογικό, και νομίζω είναι θεμιτό, όλοι μας να έχουμε όσο γίνεται περισσότερα «εργαλεία». Να έχουμε όλοι όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες».