Τουρκικός στολίσκος στη Λιβύη «αναδεικνύει» κινδύνους του μνημονίου

Τουρκικός στολίσκος στη Λιβύη «αναδεικνύει» κινδύνους του μνημονίου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κινδύνους που κρύβει το μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στην Αγκυρα και την Τρίπολη καταδεικνύει η παρουσία τουρκικού στολίσκου στα ανοικτά της Λιβύης, καθώς αποτελεί έναν σαφή προπομπό τού τι θα μπορούσε να ακολουθήσει.

Συνολικά πέντε πολεμικά και συγκεκριμένα οι φρεγάτες «Γκαζιαντέπ», «Γκιόκοβα», «Γκιοκσού» και «Γκεντίζ», συνοδευόμενες από το πλοίο εφοδιασμού «Γιαράι Κουντρέτ Γκιουνγκιόρ», πλέουν τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά της Λιβύης, υπό την αιγίδα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Μεσόγειο με την επωνυμία «Sea Guardian». Χθες, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κοινοποίησε εικόνες ενός φουσκωτού με 30 μετανάστες, το οποίο συνοδεύεται από πλωτό του τουρκικού ναυτικού, στη φρεγάτα «Γκαζιαντέπ». Σύμφωνα με τους Τούρκους, στους μετανάστες παρασχέθηκε βοήθεια και ιατρική υποστήριξη και εν συνεχεία παραδόθηκαν σε «αξιωματούχους της λιβυκής ακτοφυλακής».

Σημειώνεται ότι συνήθως στις νατοϊκές επιχειρήσεις τα πολεμικά πλοία δεν παρεμβαίνουν όταν υπάρχει κάποιο περιστατικό πλοιαρίου σε κίνδυνο, αλλά ειδοποιούν τις συνεργαζόμενες ακτοφυλακές, προκειμένου να επιληφθούν.

Επιπλέον, η συμβολή του τουρκικού ναυτικού στη «Sea Guardian» ξεπερνάει κατά πολύ το σύνηθες. Οι δύο φρεγάτες «Γκιοκσού» και «Γκιόκοβα» βρίσκονται στα ανοικτά της Λιβύης ήδη από τις αρχές του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα τρία πλοία έπλευσαν εκεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Η κίνηση της Τουρκίας γίνεται αντιληπτή στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου. Με βάση αυτό, όπως επανειλημμένως έχουν δηλώσει δημόσια Τούρκοι αξιωματούχοι, το τουρκικό ναυτικό έχει τη δυνατότητα να προχωρεί σε μια σειρά από δραστηριότητες στα ανοικτά της Λιβύης, ανάμεσα στις οποίες και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR), όπως αυτή που διαφήμισε ευρέως το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας. Η αντιμετώπιση της Λιβύης γίνεται ως χώρας που βρίσκεται «απέναντι» από την Τουρκία, στάση η οποία εδράζεται στην άποψη ότι τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη απλώς παρεμβάλλονται ανάμεσα στις δύο αντικείμενες ηπειρωτικές ακτές, δίχως καμία ή έστω περιορισμένη επήρεια.

Σε ένα πιο προχωρημένο σενάριο, οι επιχειρήσεις SAR του τουρκικού ναυτικού θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη βορειότερα, ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει εάν στο κομμάτι αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που έχει οριοθετήσει η Αγκυρα με την Τρίπολη πλεύσουν ελληνικά αλιευτικά. Ηδη, με τρόπο πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν, η Αγκυρα δεσμεύει με συνεχείς οδηγίες ναυσιπλοΐας (NAVTEX) περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου.

Ακόμη πιο ανησυχητικές είναι οι εικόνες και οι πληροφορίες περί συνοδείας φορτηγών πλοίων από τουρκικές φρεγάτες στο λιμάνι της Τρίπολης. Η πλευρά όσων υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ, αντίπαλο του πρωθυπουργού ευρισκόμενου στην Τρίπολη Φαγέζ αλ Σαράζ, θεωρούν ότι αυτά τα φορτηγά πλοία μεταφέρουν όπλα –παράνομα φυσικά, καθώς παραβιάζεται το εμπάργκο– στην πολιορκούμενη κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τα τουρκικά μαχητικά κρατούν απασχολημένη την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) πάνω από το Αιγαίο. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, δύο εκ των οποίων ήταν οι πρωινές υπερπτήσεις στους Λειψούς σε ύψος 14.000 και 6.000 ποδών αντιστοίχως.

Σε δέκα περιπτώσεις καταγράφηκαν και εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ένδειξη της έντασης που υπάρχει καθημερινά στον αέρα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή