Στα μέσα του 2020 το αίτημα μείωσης των πλεονασμάτων

Στα μέσα του 2020 το αίτημα μείωσης των πλεονασμάτων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο βασικά ζητήματα, της οικονομικής ανάπτυξης και της τουρκικής προκλητικότητας, έθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό πολιτικό περιοδικό Politique Internationale. Ο πρωθυπουργός, σε ένα ταξίδι εκ των βασικών στόχων του οποίου ήταν η εξωστρέφεια και το κυνήγι επενδύσεων, σημείωσε πως «καθημερινά διαπιστώνουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας» αναφερόμενος στις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Ελλάδα «γυρίζει οριστικά τη σελίδα της κρίσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και αξιοπιστίας χωρίς τις αγκυλώσεις, τη γραφειοκρατία και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος» και πλέον η χώρα δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για τους λάθος λόγους, «και αυτό το βλέπουν πλέον ξεκάθαρα οι χρηματοοικονομικοί οίκοι του εξωτερικού και οι επενδυτές».

Κλιμακώνοντας τις αναφορές για τη θετική πορεία της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι θα θέσει επισήμως το ζήτημα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος στα μέσα του 2020. «Πιστεύω ότι συγκεντρώνουμε όλες τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», σημειώνει, εξηγώντας το σκεπτικό της ελληνικής πλευράς: «Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ συμφωνήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν κανείς δεν εμπιστευόταν τους Ελληνες. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα και θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν. Σκοπεύω να θέσω το αίτημά μας προβάλλοντας δύο επιχειρήματα: την αναστροφή του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προς τη θετική κατεύθυνση επί των ημερών της κυβέρνησής μας και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας με πολύ ευνοϊκούς όρους».

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη και στην τουρκική προκλητικότητα, επιχειρώντας για ακόμη μία φορά να διεθνοποιήσει τις τουρκικές ενέργειες. «Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιανδήποτε άλλη χώρα είναι αυτομάτως προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «όταν η Τουρκία επανασχεδιάζει τον χάρτη της Μεσογείου, δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα», αλλά «προκαλεί απροκάλυπτα την Ευρώπη», η οποία πρέπει να αντιδράσει.

Αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις και στα «άκυρα μνημόνια Τουρκίας – Σαράζ» αλλά και στις επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να μένει αδρανής απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες», κατηγορώντας ταυτόχρονα την Τουρκία πως δεν τηρεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Στο μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης άφησε ακόμη μία φορά αιχμές για τον χειρισμό από πλευράς Ευρώπης, λέγοντας πως «δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σαν δικό της το δικό μας πρόβλημα»,  επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στις «εξαιρετικές σχέσεις» που διατηρεί με τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνοντας τη στήριξή του στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει o Γάλλος πρόεδρος «για τη λειτουργία της Ευρωζώνης, τον κοινό προϋπολογισμό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή