Στρατηγική σχέση με τη Γαλλία

Στρατηγική σχέση με τη Γαλλία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ανακοίνωσαν στις δηλώσεις τους, μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο κ. Μακρόν μίλησε για «κοινό όραμα» των δύο χωρών τονίζοντας ότι η νέα αυτή σχέση δεν στρέφεται κατά κάποιου «τρίτου». Τόνισε ωστόσο ότι η Γαλλία «υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης», ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Αγκυρα παραβίασε τις δεσμεύσεις στις οποίες προέβη στη διάσκεψη του Βερολίνου, συνεχίζοντας να αποστέλλει στρατεύματα προς υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που βρέθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα πέντε μηνών προσκεκλημένος του κ. Μακρόν στο Παρίσι, σημείωσε: «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο». Σχετικά με την Τουρκία, είπε, σε πιο ήπιους τόνους από τον κ. Μακρόν, ότι «ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο». Μιλώντας μετά τη συνάντηση με δημοσιογράφους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία ταυτόχρονα».

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης στήριξη της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Αναφέρθηκε στα 400 άτομα που δικαιούνται διεθνή προστασία και τα οποία θα δεχθεί η Γαλλία από τη χώρα, αλλά και την αποστολή εξειδικευμένων στελεχών της OFRA (γαλλική υπηρεσία ασύλου) και της γαλλικής αστυνομίας, ενώ είπε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει την Αθήνα και στις επιστροφές μεταναστών των οποίων τα αιτήματα απορρίπτονται. Μιλώντας για το υπό διαπραγμάτευση νέο σύμφωνο της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, ο κ. Μακρόν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού «αυτόματης αλληλεγγύης» ώστε να επιμερίζονται δίκαια τα βάρη διαχείρισης των ροών και υπέρ κοινών κανόνων για το άσυλο, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα.

Στρατηγική σχέση με τη Γαλλία-1

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων, έκανε λόγο για ένα «κοινό όραμα» Γαλλίας – Ελλάδας.

Συναντίληψη

Η συζήτηση των δύο ανδρών, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, κάλυψε, πέρα από τα προαναφερθέντα, ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, στην πλειονότητα των οποίων παρατηρήθηκε συναντίληψη (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, Brexit, κλιματική αλλαγή). Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη κανονίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Εκτοτε οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε συνεχή επαφή –έως και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο χθες ο πρωθυπουργός– προς καθορισμό του περιγράμματος της νέας στρατηγικής σχέσης, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί σε μελλοντικές συναντήσεις, όπως κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου. Σχετικά με το ζήτημα αγοράς νέων γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα, οι ίδια πηγές τονίζουν ότι συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων Αμυνας, βάσει της προτεραιότητας που έχει θέσει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της διαφάνειας (που σημαίνει ότι τυχόν προμήθεια θα γίνει μεταξύ κρατών).

Πριν αποχωρήσει από το Παρίσι, ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total Πατρίκ Πουγιανέ. Η γαλλική εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπραξία για εξόρυξη υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και δραστηριοποιείται επίσης στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ είναι ισχυρός παράγων και στη Λιβύη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή