Οι δρόμοι δεν θα κλείσουν υπόσχεται η κυβέρνηση

Οι δρόμοι δεν θα κλείσουν υπόσχεται η κυβέρνηση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σκληρό παιχνίδι στρατηγικής, με πολλαπλές παραμέτρους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αγρότες, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. O υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς δηλώνει ότι οι αγρότες πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με την τιμή στο βαμβάκι και άρα δεν δικαιολογούνται οι κινητοποιήσεις. Οι αγρότες επιμένουν ότι δεν θα είναι αυτές οι τελικές τιμές και εξετάζουν τις επόμενες ενέργειές τους, παρατάσσοντας τα τρακτέρ στην άκρη των εθνικών οδών χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, εντείνοντας όμως την ανησυχία της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, όπως κατέστη εμφανές και στη χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ», είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για την κυοφορούμενη οξεία κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους αγρότες και επιθυμεί την πολιτική διαχείριση του προβλήματος, αλλά με δεδομένη τη θέση ότι δεν θα επιτραπεί «στα τρακτέρ να κόψουν τη χώρα στα δύο». Προκειμένου να ελεχθεί η κατάσταση ο υφυπουργός κ. Βαγγέλης Αργύρης συναντήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με συνδικαλιστές αγρότες προσκείμενους στο ΠΑΣΟΚ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης και μίλησαν ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Πασχαλίδης και ο γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Δριβελέγκας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να μη συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να μην τα καταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες θα προσπαθήσει να τις εμφανίσει ως… δάκτυλο της αντιπολίτευσης, με μόνο στόχο τη δημιουργία κλίματος αναταραχής. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Αργύρης στη συνάντηση με τους συνδικαλιστές αγρότες του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. «Δεν είμαστε αντίπαλοι με τους αγρότες, αλλά συνεργάτες. Οσοι θέλουν να κλείσουν τους δρόμους το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι η συγκάλυψη των προβλημάτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Επειδή δεν μπορούμε να ζούμε με το πρόβλημα, καλούμε όλους να το συζητήσουμε», είπε ο υφυπουργός. Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε ειλικρινή διάλογο και όχι μορφές αγώνα που καταλήγουν εις βάρος άλλων πολιτών. Δίνοντας σαφή πολιτική χροιά στις κινητοποιήσεις ο γραμματέας του τομέα Αγροτικής Πολιτικής κ. Δριβελέγκα τις χαρακτήρισε «ενέργειες επετειακού και εθιμικού χαρακτήρα» και συμπλήρωσε ότι «κάποια κόμματα έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα, με όπλο τους αγρότες». Σύμφωνα με το κ. Δριβελέγκα, με εντολή του κ. K. Λαλιώτη θα γίνουν συσκεψεις σε όλη τη χώρα ώστε μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου να είναι έτοιμες συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».

Η τιμή βαμβακιού

Πάντως, οι βαμβακοπαραγωγοί επιμένουν ότι η τιμή που τελικά θα εισπράξουν θα είναι πολύ χαμηλότερη από τις 271 – 286 δρχ. που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας, δεδομένου ότι η πραγματική παραγωγή είναι πολύ μεγαλύτερη από τους 1.140.000 τόννους που εκτιμά το υπουργείο. Χθες έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Εδεσσας για δεκαπέντε λεπτά και από σήμερα αρχίζουν να παρατάσσουν στο πλάι των εθνικών δρόμων τα τρακτέρ οι αγρότες των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Αύριο προγραμματίζονται συλλαλητήρια βαμβακοπαραγωγών στη Λαμία και στη Λιβαδειά, ενώ στις 29 Δεκεμβρίου στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων απ’ όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή