Ψηλά στην ατζέντα η οικονομία και η ασφάλεια

Ψηλά στην ατζέντα η οικονομία και η ασφάλεια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στον Χρήστο Σταϊκούρα κατά την έναρξη του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου δεν ήταν τυχαία. Ο πρωθυπουργός δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα θέματα ασφάλειας και οικονομίας και η επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με τη σύλληψη του «τοξοβόλου» αφενός και η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου αφετέρου, που «ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αξιολογούνται ως ιδιαιτέρως θετικές. Ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε σηκώσει τους δύο συγκεκριμένους τομείς, της ασφάλειας και της οικονομίας, ήδη από την προεκλογική περίοδο και είναι αυτονόητο πως βλέπει με μεγάλη ικανοποίηση να έρχονται θετικά αποτελέσματα σε βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά τα λοιπά, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό και το νομοσχέδιο για την Υγεία. Η χθεσινή σχετική παρουσίαση για τη δημόσια υγεία υλοποιεί, όπως σημειώνεται από κυβερνητικά στελέχη, ακόμη μία βασική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά «τη διαμόρφωση μιας συνολικής αντίληψης που βασίζεται στην πρόληψη και στον σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής» παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στα ζητήματα αυτά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα προγράμματα που θα ξεδιπλώνονται σε τρεις άξονες προβλέπουν δωρεάν παροχές στους πολίτες. Πρόκειται πάντως για ένα νομοσχέδιο με προσωπική σφραγίδα Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στα ζητήματα αυτά. Μιλώντας σχετικά στους υπουργούς, σημείωσε πως «όταν μιλάμε για δημόσια υγεία στην Ελλάδα, αναφερόμαστε αποκλειστικά στα νοσοκομεία και δεν συζητάμε καθόλου το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης».

«Ελλάδα μπροστά»

Ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου είναι και το εθνικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής και σχέδιο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος με την κωδική ονομασία «Ελλάδα μπροστά». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σχετικά πως «πρόκειται για συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που μας βοηθάει στην επίτευξη των διαπραγματευτικών μας στόχων», ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και στα στελέχη της προεδρίας της κυβέρνησης για το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, τονίζοντας πως «θα κριθούμε από την υλοποίησή του».

Το συγκεκριμένο υπουργικό είχε ακριβώς και αυτή την πτυχή, που βρίσκεται ούτως ή άλλως σε διαρκή εξέλιξη: την αξιολόγηση του υπουργικού έργου. Αυτή τη στιγμή ζήτημα ανασχηματισμού δεν υπάρχει, παρά τους σχετικούς ψιθύρους –ή ευσεβείς πόθους– που αναπτύχθηκαν μετά την κακή διαχείριση από τον κ. Αυγενάκη, και οι οποίοι έλεγαν πως ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προχωρήσει πιο άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο υφυπουργών.

Το βέβαιο είναι πως το «μολύβι» του πρωθυπουργού σημειώνει προσεκτικά τις υπουργικές επιδόσεις, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά, καθώς υπάρχουν αρρυθμίες σε μερικά υπουργεία όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Τα παραπάνω είναι όλα γνωστά και θα ληφθούν υπ’ όψιν στον επόμενο ανασχηματισμό, που ως γνωστόν ποτέ δεν προαναγγέλλεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή