Αντιδράσεις για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

Αντιδράσεις για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποικίλες αντιδράσεις, με την Ε.Ε. και τη Γερμανία να τηρούν σαφείς αποστάσεις, έχει προκαλέσει η απόφαση για την τοποθέτηση πλωτού φράχτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων στο Αιγαίο, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χθες υπερασπίστηκε το εν λόγω μέτρο αναφερόμενος τόσο στην πρακτική όσο και στη συμβολική του αξία. Πρόκειται για ένα «θετικό μέτρο που βοηθάει στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια», δήλωσε ο κ. Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι ο πλωτός φράχτης «στέλνει μήνυμα ότι δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018. «Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματά του», πρόσθεσε. Ο υπουργός επίσης ανέφερε ότι θα οριστεί εθνικός συντονιστής για τον έλεγχο των ΜΚΟ. «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», διευκρίνισε.

Μετά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαμέσου του εκπροσώπου της δήλωσε ότι θα ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση τονίζοντας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, και η Γερμανία προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το εγχείρημα. 

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει σχετικά με τον πλωτό φράχτη τον οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της μόνο από τις αναφορές των ΜΜΕ και δεν επιθυμεί να σχολιάσει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ παραπέμποντας για περισσότερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Στιβ Αλτερ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή