Για «έγκλημα» Εθνικής – ΔΕΚΑ μιλάει ο κ. Εβερτ

Για «έγκλημα» Εθνικής – ΔΕΚΑ μιλάει ο κ. Εβερτ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση κατά του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και του προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών, τους οποίους προειδοποίησε ότι «κανένας μεγάλος «προστάτης» δεν πρόκειται να τους σώσει», εξαπέλυσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. M. Εβερτ. Αφορμή για τη νέα παρέμβαση του κ. Εβερτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «διαπράττεται έγκλημα, που δεν θα μείνει ατιμώρητο», αποτέλεσε η προχθεσινή γενική συνέλευση της Εθνικής, όπου αποφασίστηκε η ακύρωση 6.461.100 μετοχών της. Οι μετοχές αυτές προέρχονται από ομολογίες μετατρέψιμες, τις οποίες είχε στο χαρτοφυλάκιό της η ΔΕΚΑ από ομολογιακό δάνειο που συνήφθη το 1996.

Οπως σημειώνει ο κ. Εβερτ, η Εθνική είχε αγοράσει τις ομολογίες από τη ΔΕΚΑ στις 13.12.2000 και γι’ αυτήν την αγορά ο διοικητής της Τράπεζας κ. Καρατζάς δήλωνε: «Βρεθήκαμε πέρυσι προ του φαινομένου η ΔΕΚΑ να θέλει να πωλήσει το πακέτο μετοχών σε τρίτους ή να εκποιηθεί στην αγορά και όταν πληροφορηθήκαμε πως άλλες τράπεζες ενδιαφέρονταν να αναλάβουν τη διάθεση αυτών των μετοχών στην αγορά, κρίναμε ότι έπρεπε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη μετοχή μας». «Δηλαδή», συμπεραίνει ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ο κ. Καρατζάς αισθάνθηκε την ανάγκη να προστατεύσει τη μετοχή της Εθνικής, πράγμα που δεν έκανε η ΔΕΚΑ, η οποία ήθελε να προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών αυτών στην αγορά».

Από τα στοιχεία αυτά, κατά την εκτίμηση του κ. Εβερτ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: «Ή ο διοικητής της Τράπεζας υποχρεούται πλέον να αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες και τις παρανομίες του κ. Κουσουλάκου, προέδρου της ΔΕΚΑ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ή με αυτές τις μεθοδεύσεις επιχειρείται να μειωθεί το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank, έτσι ώστε τελικώς να φύγει ο έλεγχος από την Εθνική». 

«Στη μία περίπτωση», συνεχίζει, «διαπράχθηκε έγκλημα, στην άλλη διαπράττεται τώρα και προειδοποιώ τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΚΑ ότι το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο». Καταλήγοντας, ο κ. Εβερτ υπογραμμίζει ότι «όλες οι αγορές της ΔΕΚΑ A.E. γίνονταν μέσω της Εθνικής AXE με κωδικό 12093 και είναι επόμενο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να γνώριζε τις μεθοδεύσεις αυτές την ώρα που πραγματοποιούνταν, χωρίς να λάβει κανένα μέτρο για να πρστατεύσει τη μετοχή της».

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η E.E. θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον διαβεβαιώσεις προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση της εντάξεως της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), το 1995, όταν τα μέλη της ΔΕΕ διαβεβαίωσαν ότι οι εταίροι του NATO και της ΔΕΕ δεν θα μπορούσαν να επικαλεσθούν τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας των δύο οργανισμών στις περιπτώσεις διαφορών που υφίσταντο μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή