Δεν πείσθηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις υποσχέσεις του υπουργού…

Δεν πείσθηκαν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις υποσχέσεις του υπουργού…

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύουν, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα για την κυβέρνηση στο αγροτικό μέτωπο. O επίτροπος Γεωργίας κ. Φραντς Φίσλερ δεν αποδέχθηκε την εκτίμηση της παραγωγής που του παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας κ. Γιώργος Δρυς. Τη δυσπιστία των βαμβακοπαραγωγών αντιμετώπισε σε συνάντηση που είχε μαζί τους στη Θεσσαλονίκη και ο υφυπουργός Γεωργίας κ. B. Αργύρης. Ενώ αύριο, η διαχειριστική επιτροπή πρόκειται να αποφανθεί για την ποσότητα της παραγωγής και άρα και το ύψος της τιμής, οι αγρότες φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με καθημερινά συλλαλητήρια. Στις 29 Δεκεμβρίου στον Παλαμά Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων απ’ όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές ώστε να αποφασιστούν οι μελλοντικές κινήσεις τους. Ταυτόχρονα, οι ελαιοπαραγωγοί σποραδικά κατά νομούς, αλλά όπως φαίνεται δυναμικά, διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το υπουργείο Γεωργίας δεν αποδέχεται την ποσότητα του παραγόμενου ελαιολάδου που έχουν δηλώσει οι ελαιοπαραγωγοί, εκτιμώντας ότι ιδιαίτερα σε κάποιους νομούς η παραγωγή φέτος ήταν χαμηλότερη.

Το βαμβάκι

Ο κ. Δρυς παρουσίασε στον επίτροπο Γεωργίας Φ. Φίσλερ την εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας για τη φετινή ελληνική παραγωγή βάμβακος. Ομως οι 1.146.000 τόννοι φάνηκαν λίγοι και πάντως όχι πραγματική εκτίμηση στον κ. Φίσλερ, που ανέβασε το ποσό της παραγωγής στους 1.250.000 τόννους. Αν στη Διαχειριστική Επιτροπή που θα συγκληθεί αύριο «κατοχυρωθεί» η εκτίμηση του επιτρόπου, οι παραγωγοί βάμβακος θα πάρουν πολύ μικρότερη τιμή από αυτήν που υποσχόταν το υπουργείο Γεωργίας. O υφυπουργός Γεωργίας κ. Βαγγέλης Αργύρης, σε συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ με τους βαμβακοπαραγωγούς στη Θεσσαλονίκη και η οποία κράτησε μέχρι τις τέσσερις τα ξημερώματα, δέχθηκε καταιγισμό ερωτημάτων από τους αγρότες που συμμετείχαν στη συζήτηση. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε ο κ. Αργύρης, ότι «υπάρχει μία μερίδα αγροτών που έχει θετική στάση προς την κυβέρνηση και μία που έχει αρνητική», μετά το τέλος τη συνάντησης. Πάντως, τόνισε τη διάθεσή του να συνεχίσει τον διάλογο με τους αγρότες σε απευθείας συναντήσεις.

Χθες, πάντως, εκατοντάδες αγρότες απέκλεισαν το κέντρο των Σερρών, που έφτασαν στην πόλη από τον κάμπο και παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην κεντρική οδό Μεραρχίας. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση των Σερρών, οι αγρότες κινητοποίησαν περίπου 300 τρακτέρ και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πλατεία Κρονίου και επέδωσαν ψήφισμα στη νομαρχία με τα αιτήματά τους. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί αγροτικά συλλαλητήρια από βαμβακοπαραγωγούς στη Λαμία και στη Λιβαδειά, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά Καρδίτσας πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων απ’ όλες τις βαμβακοπαραγωγές περιοχές. Εξάλλου, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη από ελαιοπαραγωγούς που ζητούν να επιδοτηθεί όλη η παραγωγή που έχουν δηλώσει, αλλά και αρνούνται να υπογράψουν την πάγια εξουσιοδότηση πληρωμών από το ποσό των επιδοτήσεων που ζητεί η Ελαιουργική.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, η E.E. θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον διαβεβαιώσεις προς την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση της εντάξεως της Ελλάδος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση (ΔΕΕ), το 1995, όταν τα μέλη της ΔΕΕ διαβεβαίωσαν ότι οι εταίροι του NATO και της ΔΕΕ δεν θα μπορούσαν να επικαλεσθούν τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας των δύο οργανισμών στις περιπτώσεις διαφορών που υφίσταντο μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή