Παράλληλη επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Παράλληλη επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτική των πολιτικών ισορροπιών που διαμορφώνονται γύρω από ζητήματα με κοινωνικό πρόσημο είναι η σφοδρή σύγκρουση που πυροδότησε η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας».

Αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, παραθέτοντας βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη –στην οποία ήταν παρούσα η κ. Φ. Γεννηματά– του καταλόγισε προσπάθεια «να πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς». Επίθεση, σε δεύτερο χρόνο, εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπό του Αλ. Χαρίτση να μιλάει (ρ/σ Alpha) για «κυνική δήλωση, με την οποία η κυβέρνηση προετοιμάζει για πλήρη άρση της προστασίας, έκρηξη πλειστηριασμών και εξώσεων».

Η ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για διαστρεβλωτική και αποσπασματική μεταφορά των λεγομένων του. Υπογράμμισε δε πως με τη λέξη «απόλυτη» διαχώρισε τους «μπαταχτσήδες από εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και είναι σε θέση αδυναμίας, που πρέπει να προστατευθούν», ενώ ανήρτησε στο Twitter και τη συνέχεια της τοποθέτησής του. Ο υπουργός Ανάπτυξης αντεπιτέθηκε σε υψηλούς τόνους τόσο στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο κατηγόρησε ότι «αντιγράφει μεθόδους του ΣΥΡΙΖΑ», όσο και προσωπικά στην κ. Γεννηματά, σημειώνοντας ότι ήταν παρούσα στην ομιλία του και «η στάση αυτή δεν την τιμά».

Σε κάθε περίπτωση, και σε ευρύτερο πλαίσιο, τα παραπάνω θα μπορούσε να εκτιμηθεί ότι αποτυπώνουν σε έναν βαθμό και γενικότερα συμπεράσματα για τις διαμορφούμενες ισορροπίες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της κάθε πλευράς.

Η όξυνση της αντιπολιτευτικής ρητορικής από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, που ήδη έχει γίνει αισθητή, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που το ήθελαν να υιοθετεί τακτική «σκληρού ροκ» απέναντι στο Μαξίμου μετά την προεδρική εκλογή, την τελευταία δηλαδή άσκηση ευρύτερης συναίνεσης για τα κόμματα.

Παράλληλα, το γεγονός ότι Χαρ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου σταθερά «σηκώνουν ψηλά» τα θέματα με κοινωνικό πρόσημο προϊδεάζει για ανάλογη συνέχεια, με τα δύο κόμματα να διαμορφώνουν –παρά τις σαφείς γενικότερες διαφορές τους– ένα «κοινό μέτωπο» στα εν λόγω πεδία. Μέτωπο το οποίο, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση δεν θα παραβλέπει την ευκαιρία να αποκωδικοποιεί ως μεταξύ τους «ταύτιση», συμπιέζοντας το ΚΙΝΑΛ προς τα αριστερά και στοχεύοντας στη διεύρυνση προς τον κεντρώο χώρο.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή