H έννοια της τρομοκρατίας χρειάζεται επαναπροσδιορισμό

H έννοια της τρομοκρατίας χρειάζεται επαναπροσδιορισμό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ορισμός της ασφάλειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν νέες «μεθόδους», συζητήθηκε εκτενώς χθες, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Σύγχρονες Διεθνείς Απειλές», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην εισήγησή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «η ασφάλεια αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παγκόσμιας πολιτικής τους τελευταίους δύο μήνες». Το οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ο υπουργός, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, κινείται διεθνώς με νέες μορφές, εκμεταλλευόμενο περιοχές με πολιτική αστάθεια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως τη δεύτερη μεγάλη απειλή, η οποία στη χώρα μας εμφανίσθηκε μαζί με την εμφάνιση της δημοκρατίας, της οποίας εκμεταλλεύθηκε τη «θαλπωρή». Αναφέρθηκε επίσης στα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από τη λαθρομετανάστευση, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Ως ισχυρότερη άμυνα απέναντι σε αυτές τις απειλές ανέφερε τη θωράκιση της δημοκρατίας καθώς, όπως τόνισε, αυτή απειλείται περισσότερο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνουν στόχος της εγχώριας τρομοκρατίας, διότι «οι Ελληνες τρομοκράτες διακρίνονται για τη δειλία τους και δεν έχουν επιτεθεί ποτέ σε φυλασσόμενο στόχο και οι Ολυμπιακοί θα φυλάσσονται πολύ καλά». Μιλώντας για τη μακροχρόνια δράση της εγχώριας τρομοκρατίας, έκανε λόγο για «ιδιότυπη ανοχή» πάνω στο θέμα και χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν από κοινού το νέο νομοσχέδιο για την τρομοκρατία. Επισήμανε ότι η αντιμετώπιση, τόσο της διεθνούς τρομοκρατίας όσο και της λαθρομετανάστευσης, χρειάζεται ευρωπαϊκή συνεργασία. Τα όποια μέτρα, όμως, θα πρέπει να περιέχουν σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, διότι «η δημοκρατία είναι δυνατή όσο ενισχύεται», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

Η βουλευτής του KKE Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε το υπό διαμόρφωση πλαίσιο του 21ου αιώνα «ταιριαστό σε αστρολόγους», αφού μπαίνουμε σε μια περίοδο «προαναγγελθέντος σκότους».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΦώτης Κουβέλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή