Ερωτήματα για την αναταραχή

Ερωτήματα για την αναταραχή

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νύχτα έντασης τη Δευτέρα το βράδυ στη Μυτιλήνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ήταν πιο σαφής από ποτέ για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και κυρίως τη βούληση να λυθεί οι γόρδιος δεσμός του μεταναστευτικού: «Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε. Και η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της, δηλαδή την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων». Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως τα δυσάρεστα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα το βράδυ προς ξημερώματα Τρίτης στη Μυτιλήνη «επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών», προσθέτοντας πως «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Στην κυβέρνηση εξετάζουν και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σοβαρό: οι εντάσεις που δημιουργούνται να είναι υποκινούμενες. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει αυστηρότατος έλεγχος στις ΜΚΟ. Κατά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, υπήρχε τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) ώστε να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και ειδικός γραμματέας για το μητρώο. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να καταχωρίζονται ονομαστικά τα μέλη, οι υπάλληλοι αλλά και οι συνεργάτες των οργανώσεων, ώστε να υπάρχουν απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία.

Στη Βουλή, μάλιστα, όπου έγινε και η παρουσίαση της σχετικής τροπολογίας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη, η κυβέρνηση δεχόταν εκ νέου σφοδρά τα πυρά της αντιπολίτευσης, κυρίως από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. «Δουλεύουμε νυχθημερόν με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Θα πετύχουμε», σημείωσε ο κ. Μηταράκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. «Πάλι δεν πρόκειται να περάσει το σχέδιο που έχετε», αντέδρασε αμέσως εκ μέρους του κόμματος Κυρ. Βελόπουλου ο Αντ. Μυλωνάκης. «Βάλτε τους λαθρομετανάστες σε υποδομές που μπορούν να γίνουν σε τρία ακατοίκητα νησιά. Βλέπετε τι γίνεται στη Χίο. Χθες το βράδυ στη Μόρια κάηκε σπίτι. Θα βγούνε τα όπλα, θα έχουμε αιματοχυσία και ηθικοί αυτουργοί θα είστε εσείς», πρόσθεσε ο βουλευτής της Ελλ. Λύσης.

«Σας καθιστούμε, λοιπόν, κύριε υπουργέ, υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στο κολαστήριο, για όλα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο, για το γεγονός ότι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου ειδικά, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. Είστε ηθικός αυτουργός αυτών των καταστάσεων, εσείς, η κυβέρνησή σας και ο κ. Μητσοτάκης», είπε αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «επιτελικό μπάχαλο». Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ι. Μπούγας υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος επί τόσα χρόνια εφάρμοζε εν τοις πράγμασι την πολιτική των ανοικτών συνόρων, των προσκλήσεων και της απραξίας». «Τη δική σας αδυναμία, δυστυχώς, καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι όσα έγιναν το τελευταίο 48ωρο στη Μυτιλήνη συμπίπτουν χρονικά με την κατάθεση της τροπολογίας «και εγείρονται αμφιβολίες και ερωτήματα για το πώς ή ποιοι υποκινούν αυτού του είδους τις διαμαρτυρίες».

Ανταπαντώντας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μεταξύ άλλων σχολίασε: «Προφανέστατα υπήρξε υποκίνηση. Υπήρξε υποκίνηση από αυτή την εξαθλιωμένη κατάσταση που διαβιούν και από την τεράστια επικινδυνότητα που έχει αυτός ο ασύλληπτα μεγάλος πληθυσμός μέσα σε ένα νησί για αυτούς τους ίδιους τους ανθρώπους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή