Κόντρα Ξαρχάκου – Αβραμόπουλου για «της Αμύνης τα παιδιά»…

Κόντρα Ξαρχάκου – Αβραμόπουλου για «της Αμύνης τα παιδιά»…

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ανεμένετο, η υιοθέτηση της μουσικής του λαϊκού άσματος «της Αμύνης τα παιδιά» από το ΚΕΠ του κ. Αβραμόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., συνθέτη κ. Σταύρου Ξαρχάκου. O κ. Ξαρχάκος είναι εκείνος που ανέσυρε το άσμα απο τα «αζήτητα» και το διασκεύασε, με μια εκπληκτική ορχήστρα εγχόρδων, για να το εντάξει στη μουσική επένδυση της ταινίας «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη. O δίσκος με τη μουσική της ταινίας έγινε γρήγορα δημοφιλής και το περι ού άσμα, με εκτελεστή τον μοναδικό Νίκο Δημητράτο, έγινε κτήμα του μέσου ακροατή.

Το «λαϊκόν» του άσματος ώθησε κάποιους συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου να «δανειστούν» τη μουσική διασκευή του κ. Ξαρχάκου, να προσαρμόσουν σ’ αυτήν στίχους με τους οποίους εξυμνούσαν το ΚΕΠ και τον αρχηγό του και, συνοδεία φιλαρμονικής, να το παρουσιάσουν ως «ύμνο του κόμματος»…

Ο κ. Ξαρχάκος, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., υπό τον τίτλο «Χιούμορ ως αντίδοτο στη χαμηλή αισθητική και στην περιφρόνηση της ιστορίας και της μουσικής μας κληρονομιάς», σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα ήθελα να πληροφορήσω τους κακής αισθητικής «μετατροπείς» ότι το τραγούδι αυτό συνδέεται με μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική περίοδο της ελληνικής ιστορίας (το Κίνημα της Εθνικής Αμύνης και τα χρόνια 1916 – 17) και οι στίχοι του είναι αυθεντικά δημιουργήματα εκείνης της εποχής… Δυσκολεύομαι να κατανοήσω ποια αντιστοιχία βρήκε ο πρόεδρος του ΚΕΠ και οι συνεργάτες του μεταξύ των καταστάσεων που περιγράφει το τραγούδι αυτό και των πολιτικών θέσεων που εκπροσωπεί το κόμμα του… Το Γραφείο Τύπου του ΚΕΠ απάντησε στη δήλωση του κ. Ξαρχάκου, υπογραμμίζοντας ότι το τραγούδι είναι «λαϊκό, δημοκρατικό, ανώνυμου συνθέτη». Ακόμη τονίζεται ότι το άσμα έγινε γνωστό από τη διακευή του κ. Ξαρχάκου. «Ετσι το γνωρίσαμε κι εμείς και ως «Ελεύθεροι πολίτες» τον ευχαριστούμε και τον καλούμε να το τραγουδήσει μαζί μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο κ. Ξαρχάκος, πάντως, με ισχυρή δόση καυστικού χιούμορ, κάλεσε το ΚΕΠ να υιοθετήσει ως ύμνο ένα τραγούδι, το οποίο «δεν χρειάζεται στιχουργική αλλαγή ή διασκευή». Πρόκειται για το «Δημήτρη μου, Δημήτρη μου, μου το ‘κλεισες το σπίτι μου». Μόνο που αυτό δεν είναι δημώδες, αλλά του Γιώργου Ζαμπέτα!

Αυτή τη φορά, όμως, απάντησε ευθέως στα περί παραίτησης δηλώνοντας: «Ηρθα για να μείνω. Δεν έθεσα θέμα παραίτησης». H πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Αθήνα 2004» υποστήριξε ότι η Ελλάδα κινδύνευσε να χάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Κινδυνεύσαμε, αλλά ανακτήσαμε ταχύτητα. Δεν κερδίσαμε το χαμένο χρόνο», είπε η κ. Αγγελοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή