Το ιδανικό ΚΑΠΗ «φτιαγμένο» από παιδιά

Το ιδανικό ΚΑΠΗ «φτιαγμένο» από παιδιά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, αν δηλαδή η… παλιογρίπη δεν είχε κρατήσει πολλά παιδιά στο σπίτι τους αυτές τις ημέρες, το σχέδιο θα ήταν ήδη έτοιμο. Τέτοιος ήταν ο ενθουσιασμός της ομάδας ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς «Κώστας Λαχάς» για το πρότζεκτ με το οποίο σκοπεύουν να «κατέβουν» στον διαγωνισμό ρομποτικής «First Lego League 2020» στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Ξέρουν ότι έχουν στα χέρια τους κάτι ξεχωριστό, κάτι που δύσκολα θα έχει σκεφθεί άλλη ομάδα – και γι’ αυτό θα βάλουν τα δυνατά τους να το τελειοποιήσουν, δουλεύοντας ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τι είναι; Ενα κτίριο αφιερωμένο στους παππούδες τους. Ενα σύγχρονο ΚΑΠΗ που θα καλύπτει τις ανάγκες των ηλικιωμένων της περιοχής τους. «Το γενικό πλαίσιο του διαγωνισμού αφορούσε δημιουργικές παρεμβάσεις στην πόλη», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του σχολείου και υπεύθυνος της ομάδας Ρομποτικής, Κώστας Ταλαμπίρης. «Θέλαμε να πρωτοτυπήσουμε παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό θέμα. Σκεφτήκαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, ενώ με τη βοήθεια της ιατρικής και της τεχνολογίας θα είναι ακόμη ακμαίοι και δημιουργικοί». Ομως, για να προχωρήσουν στον σχεδιασμό του κτιρίου, έπρεπε να καταγράψουν τις ανάγκες τους. «Γι’ αυτό πραγματοποιήσαμε έρευνα τόσο με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια όσο και με διά ζώσης συνεντεύξεις στο ΚΑΠΗ Κιλκίς».

Το ιδανικό ΚΑΠΗ «φτιαγμένο» από παιδιά-1

Για να προχωρήσει στον σχεδιασμό του κτιρίου, η ομάδα κατέγραψε τις ανάγκες των ηλικιωμένων. 

Οπως βρήκε η ομάδα, 75% των ηλικιωμένων της πόλης ζουν με τον/τη σύντροφό του/της, σχεδόν όλοι έχουν παιδιά, πολλά από τα οποία δεν ζουν πια στην ίδια πόλη με εκείνους. Αν και οι περισσότεροι γνώριζαν τι πρέπει να τρώνε, ένα μεγάλο ποσοστό (90%) επιθυμεί να ενημερώνεται για θέματα διατροφής, ενώ δεν θα έλεγαν όχι σε ένα εστιατόριο υγιεινής διατροφής. Πολλοί είτε δεν μπορούν να μαγειρέψουν είτε φοβούνται μην πάθουν κάποιο ατύχημα στην κουζίνα. Ακόμη, έχουν ανασφάλειες σε σχέση με την υγεία τους, αλλά και την υγεία των συντρόφων τους, και θέλουν ένα χώρο που ένας ειδικός θα τους λύνει όλες τις απορίες.

Νιώθουν ότι έχουν μειωθεί οι φυσικές τους ικανότητες για να απευθύνονται για απλά θέματα υγείας στο νοσοκομείο. Τέλος, πιστεύουν ότι αυτοί που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους δεν είναι έμπειροι και κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Η πλειονότητα επιθυμεί να υπάρχει στο ιδανικό αυτό κτίριο ένας χώρος για δημιουργικές δράσεις, όπως κηπουρική, μαγειρική, εκμάθηση χορών κ.ά. Θα ήταν ωραία επίσης να μπορούσαν να καταγράφουν σε βίντεο τις ποντιακές συνταγές τους, τραγούδια και παραμύθια που μπορεί να ξεχαστούν. Τους ενδιαφέρει περισσότερο να δημιουργούν έργα, παρά να τα προβάλλουν.

Το ιδανικό ΚΑΠΗ «φτιαγμένο» από παιδιά-2

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τόσο με ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια όσο και με διά ζώσης συνεντεύξεις στο ΚΑΠΗ Κιλκίς.

Οι περισσότεροι επιθυμούν να μάθουν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και να εξοικειωθούν με τους ηλεκτρονικούς τρόπους επικοινωνίας. Δεν τους είναι αδιάφορο να γνωρίσουν τόπους και μουσεία μέσω της εικονικής πραγματικότητας, καθώς και να εκτυπώνουν χρηστικά εργαλεία μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Θεωρούν ότι είναι πολύ καλό να έρχονται σε επαφή με μαθητές για να τους διδάξουν την ιστορία του τόπου τους και τις αξίες της ζωής. Η επαφή με άτομα μικρότερης ηλικίας τούς ανανεώνει, είπαν. Τους ενδιαφέρει να βελτιώνουν τις γνώσεις τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες και θέλουν να ταξιδέψουν για να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

«Τώρα μένει να σχεδιάσουμε ένα κτίριο που θα μπορεί να καλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες τους», μας είπε ο κ. Ταλαμπίρης. Και ποιος ξέρει, σκέφτεται, ίσως δώσουν μια ιδέα στους αρμόδιους φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή