Κινήσεις με στόχο το κέντρο

Κινήσεις με στόχο το κέντρο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή Μητσοτάκη να σηκώσει το θέμα των εργασιακών και να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα με διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή δεν είναι τυχαία και πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο παζλ. Αν προσέξει, άλλωστε, κανείς τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο πρωθυπουργός ήδη από την τελευταία περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο ως πρωθυπουργός, θα διαπιστώσει πως ένας από τους στόχους του είναι να αφήνει σταδιακά τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς βασικές ατζέντες, πάνω στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να χτίσει μια ιδεολογική βάση.

Ο πρωθυπουργός αρχικά με το καλημέρα της νίκης στις εκλογές προχώρησε σε αρκετές υπουργοποιήσεις στελεχών από τον κεντρώο και φιλελεύθερο χώρο, «σπρώχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό κέρας του πολιτικού συστήματος και επιχειρώντας να εγκαθιδρύσει τη Νέα Δημοκρατία στον χώρο του κέντρου, που διαχρονικά αποτελεί κλειδί εκλογικής επιτυχίας για όλα τα κόμματα.

Πιο πρόσφατα, είχαμε την επιλογή της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Κουμουνδούρου, θεωρώντας πως με την επιμονή της στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου κάνει μια κίνηση που φέρνει σε δύσκολη θέση εσωκομματικά τον πρωθυπουργό, βρέθηκε τελικά προ εκπλήξεως. Η επιλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο, έφερε σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση και τελικά την έσυρε στο να «καταθέσει» ένα ακόμη διαπιστευτήριο προοδευτικότητας στο Μαξίμου.

Η «πράσινη» μάχη

Ενδιαμέσως ο πρωθυπουργός με διάφορες κινήσεις επιχείρησε και ακόμη το επιχειρεί να κερδίσει την πρωτοκαθεδρία και στην «πράσινη» μάχη, δηλαδή της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα θέμα που ευαισθητοποιεί εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, και ο κ. Τσίπρας προσπάθησε αμέσως μετά τις εκλογές να ανέβει πάνω σε αυτό το κύμα.

Το πρόσφατο σχόλιο του σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, πως ο Μητσοτάκης είναι «ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα» δείχνει πως ο πρωθυπουργός έχει «εισβάλει» σε μία ακόμη ατζέντα του αντιπάλου του.

Και ερχόμαστε στα εργασιακά, που είναι κομμάτι του ίδιου παζλ. Ο κ. Μητσοτάκης με το αίτημα διεξαγωγής ειδικής συνεδρίασης για τα εργασιακά θέλει να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να καταδείξει σε πολιτικό επίπεδο πως η «αντιλαϊκή Νέα Δημοκρατία» κατά Τσίπρα μπορεί να κερδίσει αυτήν τη μάχη.

Ισορροπίες

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης, κρατώντας ισορροπίες και στεγανά με τη συντηρητική βάση του κόμματός του, επενδύει σε τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για μεγάλη μερίδα πολιτών και δη ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, όπως η ασφάλεια. Χθες κατά τη συνάντηση, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Χρυσοχοΐδη λέγοντας πως «έχει εμπεδωθεί και πάλι, εμπεδώνεται μάλλον, γιατί είναι μια σταδιακή διαδικασία, ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Κάτι για το οποίο εξάλλου είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας πως «ο σχεδιασμός τον οποίον είχαμε προδιαγράψει από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιείται με πολύ σταθερά αλλά και αποφασιστικά βήματα». Πρόκειται για τοποθέτηση που δείχνει πως, παρά τη σαφή διάθεση για κεντρώες πολιτικές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει ακάλυπτες κοινωνικές ομάδες που ιεραρχούν ψηλά τα ζητήματα ασφάλειας και τάξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή