Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στον ΣΥΡΙΖΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για να εκτονωθεί η ένταση σχεδιάζει το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και να βρει τουλάχιστον έναν στοιχειώδη βηματισμό, ανάλογο του 32% που έλαβε στις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη αποφασιστεί νέα συνεδρίαση της Πολ. Γραμματείας την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να καταλήξει στον οδικό χάρτη του επόμενου διαστήματος, με κρισιμότερο θέμα το εσωτερικό δημοψήφισμα. Το πιθανότερο με τα σημερινά δεδομένα είναι η πραγματοποίησή του, με το ερώτημα να είναι γύρω από το όνομα του κόμματος. Αν δηλαδή θα παραμείνει σκέτο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προστεθεί κάτι δίπλα, όπως το «Πράσινη Συμμαχία». Το εν λόγω ζήτημα θεωρείται κομβικό από τον Αλ. Τσίπρα για «να σπάσει» τα στεγανά και με δημοκρατικό τρόπο –ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ένα δημοψήφισμα;– να περάσει ακολούθως στο κυρίως μενού, δηλαδή στο συνέδριο.

Μία ημέρα πάντως μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στελέχη που ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους. Ο Νίκος Φίλης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «δεν υπάρχει σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαφορετικές απόψεις, και αυτό είναι υγεία για ένα κόμμα». Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση του Τσίπρα «και αυτό είναι θετικό στοιχείο διότι δεν προσωποποιούνται οι πολιτικές αντιθέσεις». Σε ίδιο μήκος κύματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που με το γνωστό φλεγματικό του χιούμορ προειδοποίησε για «τσουνάμι από συνεχείς ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και φαντασιώσεις». 

Μπρα ντε φερ

Πιο ψύχραιμες πηγές του κόμματος σημειώνουν στην «Κ» πως αυτό που γίνεται ουσιαστικά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μάχη για τη νέα νομή εξουσίας μετά τις εκλογές. «Οι διάφορες ομάδες και υποομάδες παίρνουν θέση για να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα», επισημαίνει πολύπειρο στέλεχος.

Εις επίρρωσιν αυτού, υπογραμμίζεται πως κανείς από τις διάφορες φράξιες δεν έχει εκφράσει διαφορετική άποψη για κεντρικής φύσεως πολιτικά ζητήματα, αλλά οι έριδες εντοπίζονται κυρίως σε διαδικαστικά και κομματικής χροιάς ζητήματα, όπως ο τρόπος εγγραφής νέων μελών. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μπρα ντε φερ για την εσωκομματική εξουσία της επόμενης μέρας.

Στο παζλ των συνεδριάσεων, χθες το απόγευμα συνεδρίασε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή