Προανακριτική με τέσσερις μήνες έντασης

Προανακριτική με τέσσερις μήνες έντασης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώνονται πλέον τέσσερις μήνες από την ημέρα που η Βουλή αποφάσισε να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και ο σχεδιασμός είναι, ως γνωστόν, να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της στα μέσα Μαρτίου.

Οσα έχουν διαδραματιστεί κατά τις έως τώρα συνεδριάσεις της εξακολουθούν να τροφοδοτούν με αμείωτη ένταση το πολιτικό σκηνικό και με έντονο προβληματισμό στελέχη όλων των πτερύγων αναφορικά με πτυχές που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του συστήματος, καθώς, παρά το απόρρητο που έχουν θεσμικά αυτές οι διαδικασίες, οι διαρροές είναι όχι μόνο διαρκείς, αλλά αποτελούν και βάση πολιτικού σχολιασμού «κομματικών πηγών» ή και αφορμή για δηλώσεις προσώπων που το όνομά τους εμπλέκεται στις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Ως προς το περιβάλλον πολιτικής έντασης, αυτό πυροδοτήθηκε ευθύς εξαρχής, όπως κατέστη εμφανές, μεταξύ άλλων από τις ομιλίες ακόμα και πολιτικών αρχηγών κατά τη συζήτηση της σχετικής πρότασης της Ν.Δ. στην Ολομέλεια, την πλήρη αποστασιοποίηση ενός κόμματος (ΜέΡΑ25) καθώς οι βουλευτές του είναι απόντες από τις εργασίες της Προανακριτικής, τα όσα εκρηκτικά συνέβησαν με επίκεντρο την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη από την επιτροπή, έως και τα σχόλια που γίνονται από «πηγές» ειδικώς της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τα όσα αναδεικνύονται μέσω των διαρροών γύρω από το περιεχόμενο των καταθέσεων μαρτύρων.

Ως προς το τελευταίο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα όσα φέρονται να είπαν κατά τις καταθέσεις τους στην επιτροπή εισαγγελείς (Ελένη Ράικου, Π. Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνη, Γ. Αγγελής), καθώς μέσω αυτών καταγγέλλονται πολύ σοβαρές παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης, με κεντρικό χαρακτηριστικό –σύμφωνα με τις πληροφορίες– την προσπάθεια ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων – αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματιών και προσώπων από τον χώρο των ΜΜΕ, ενώ δεν περνούν χωρίς να δημιουργούν αίσθηση εξαιρετικά σοβαρές αναφορές που φέρονται να έχουν κάνει οι μάρτυρες: υπενθυμίζεται πως έχει γίνει λόγος για εκβιασμούς, παρότρυνση σε κατασκευή στοιχείων, τρομοκρατία, έως και για συμβόλαιο θανάτου.

Μάλιστα, ειδικότερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τις έως τώρα καταθέσεις εμφανίζεται ο τέως αναπληρωτής υπουργός να παρεμβαίνει σε σειρά υποθέσεων και όχι μόνο στην υπόθεση Novartis, κάτι το οποίο μοιάζει να «δικαιώνει» τον χαρακτήρα της πρότασης που είχε κάνει η Ν.Δ. για τη συγκρότηση της επιτροπής και στην οποία γινόταν λόγος για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη και όχι ειδικώς για τη Novartis. Το μόνο που έμενε «ανοικτό» εξαρχής ήταν αν θα εμπλουτιζόταν η έρευνα «και για άλλα αδικήματα, αν προκύψουν στοιχεία, αλλά αντιστοίχως και για άλλα πρόσωπα» – όπως είχε πει ο κ. Αθ. Πλεύρης, βουλευτής Ν.Δ. και εκ των μελών της Προανακριτικής, τον περασμένο Οκτώβριο.

«Ασυμβίβαστος διώκτης»

Εν μέσω όλων αυτών, ο κ. Παπαγγελόπουλος προβαίνει σε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας ψευδή όλα όσα εμφανίζονται να λένε εις βάρος του οι μάρτυρες και να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ως εισαγγελέας και ως υπουργός υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς. Αυτό δεν μου συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί και έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά. Στόχος τους, να με εκδικηθούν και ταυτόχρονα να εκφοβίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία εισαγγελέων και δικαστών προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανοχή και τη σιωπή τους στα σκάνδαλα και στις παρανομίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή