O ΥΠΕΞ επιμένει στο «καλό κλίμα»

O ΥΠΕΞ επιμένει στο «καλό κλίμα»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία που θέλουν πλέον την Αγκυρα να επανεξετάζει την αδιάλλακτη στάση της στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Ερωτηθείς σχετικά με την προχθεσινή ανακοίνωση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο εκτιμάται ότι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε ηπιότερους τόνους για μια ενδεχόμενη λύση στο Κυπριακό, ο ίδιος απέφυγε μεν να την αξιολογήσει, πλην όμως θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί «στο γενικότερα καλό κλίμα» που υποστήριξε ότι υπάρχει τον τελευταίο καιρό στις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι με προχθεσινή του απόφαση το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποφεύγει να αναφερθεί -όπως παλαιότερα- στα δήθεν «δύο κράτη που υπάρχουν στην Κύπρο», υποστηρίζοντας πλέον μια λύση η οποία, όπως αναφέρεται επί λέξει «μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές». «Είδα κι εγώ τις συγκεκριμένες δηλώσεις» επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά προσέθεσε ότι «όλα αυτά πρέπει να τα αξιολογήσουμε υπό το φως των τρεχόντων γεγονότων». O ίδιος μάλιστα εξειδικεύοντας περαιτέρω την άποψή του, άφησε να εννοηθεί ότι η ειλικρίνεια ή μη των τουρκικών προθέσεων θα διαφανεί, ούτως ή άλλως, σε λίγες ημέρες και στη Λευκωσία, όπου θα διεξαχθεί η πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση των κ. Ντενκτάς και Κληρίδη την οποία ο πρώτος προκάλεσε και έγινε αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή του εκπροσώπου του γ.γ. του OHE γιά το Κυπριακό κ. Αλβαρο ντε Σότο.

Ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στη διάρκεια γεύματος των ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα, διευκρίνισε ότι «δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση με την οποία εμείς διαφωνούμε είτε προς την E.E. είτε προς το NATO, ώστε να χρειασθεί να ασκήσει βέτο η Ελλάς», αλλά πρόσθεσε ότι «όταν και εάν χρειασθεί, θα το χρησιμοποιήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή