«Μήνυμα» στο Λονδίνο για ευρωστρατό

«Μήνυμα» στο Λονδίνο για ευρωστρατό

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάς δεν θα δεχθεί εξαιρέσεις περιοχών από την επιχειρησιακή ευθύνη του Ευρωπαϊκού Στρατού, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι τη θέση αυτή επανέλαβε σε συνομιλία που είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Τζακ Στρο. «Ετόνισα τη θέση της Ελλάδος, ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να δεσμεύσουν κράτη-μέλη είτε του NATO είτε της E.E. και επί πλέον, ότι εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή άμυνα δεν μπορεί αν δεχθεί ένα κράτος-μέλος», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στον κ. Στρο.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών υποσχέθηκε στην Αγκυρα να εξαιρεθεί το Αιγαίο και η Κύπρος από την επιχειρησιακή ευθύνη του Ευρωπαϊκού Στρατού.

Οι εξελίξεις περί του θέματος αυτού έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, και οι βουλευτές της Ν.Δ. που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμύνης κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση, επιρρίπτοντας ευθύνες για αδράνεια στην κυβέρνηση, την οποία ερωτούν να διευκρινίσει τι σκοπεύει να πράξει.

Ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη που παρεχώρησε στη διάρκεια γεύματος των ξένων ανταποκριτών στην Αθήνα, διευκρίνισε ότι «δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση με την οποία εμείς διαφωνούμε είτε προς την E.E. είτε προς το NATO, ώστε να χρειασθεί να ασκήσει βέτο η Ελλάς», αλλά πρόσθεσε ότι «όταν και εάν χρειασθεί, θα το χρησιμοποιήσουμε».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αποσυνέδεσε πλήρως το θέμα των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία για την επιχειρησιακή ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Στρατού από την ασφάλεια της Κύπρου, θέμα το οποίο τοποθέτησε μετά τη λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου. «Είναι παράλογο να συζητείται οτιδήποτε αφορά στις σχέσεις του NATO και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όταν δεν έχει λυθεί το κυπριακό πρόβλημα», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Το θέμα της ευρωπαϊκής αμύνης και των απαιτήσεων της Τουρκίας να μετέχει στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων αν και δεν είναι μέλος της E.E. ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε στην Αγκυρα προχθές ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδος «Χουριέτ» είπε ότι η ευρωπαϊκή δύναμη δεν θα αναμιχθεί σε συγκρούσεις που αφορούν στην Κύπρο ή στις εδαφικές διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, παρουσιάζοντας την ημερησία διάταξη του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι «διακυβεύεται η αξιοπιστία της E.E.» εάν δεν προχωρήσει η ευρωπαϊκή άμυνα εξαιτίας των αντιρρήσεων της Τουρκίας.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής χαρακτηρίζεται η απόφαση ως δίκαιη. Οπως τονίζεται η Επιτροπή αναγνωρίζει την αξία του βαμβακιού για την Ελλάδα. Μάλιστα ο ίδιος ο επίτροπος Φίσλερ δήλωσε ότι «τα ποσά αυτά είναι προσωρινά», αφήνοντας μία αχτίδα ελπίδας για το μέλλον. Πάντως η χώρα μας θα εισπράξει «προσωρινά» 20 δισ. λιγότερο, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και βέβαια αντίστοιχα και οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή