Πέντε μέτρα για διαφάνεια συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Πέντε μέτρα για διαφάνεια συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αντιπολίτευση να πιέζει ασφυκτικά για τις προεκλογικές παρεμβάσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) στο XAA και την κεφαλαιαγορά να επιζητεί ένα μηχανισμό επανάκτησης της απολεσθείσης εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκης αποδέχθηκε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μέτρα που στηρίζουν τη διαφάνεια των συναλλαγών στο XAA.

H πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής μπορεί να απορρίφθηκε, αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατό να αποφύγει έστω τη μερική κάλυψη του θεσμικού κενού. Διαλλακτικός ο κ. Χριστοδουλάκης αξιοποίησε τις προτάσεις του προέδρου του Συνασπισμού κ. Νικ. Κωνσταντόπουλου και εξήγγειλε πέντε μέτρα, τα οποία κατ’ αυτόν θα προσφέρουν την αιτούμενη θωράκιση του θεσμού της κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ώστε να εξασφαλισθεί η αυτονομία του.

Τη δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου ελεγκτικών αρχών.

Την τακτική λογοδοσία των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών στη Βουλή.

Τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων στις αγοραπωλησίες μετοχών.

Τη δημιουργία εξειδικευμένου δικαστικού σώματος σε θέματα κεφαλαιαγοράς.

Δεν αποδέχθηκε την πλήρη αυτονόμηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τη λειτουργία της ως ανεξάρτητης αρχής ούτε την αποχή των διοικητών, των ανωτάτων στελεχών και κρατικών λειτουργών από χρηματιστηριακές πράξεις και την ανάθεση διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους σε ανεξάρτητο αμοιβαίο κεφάλαιο. Αρνητική, τέλος, ήταν η Ν.Δ. στο μέτρο της δημιουργίας ειδικού δικαστικού σώματος, το οποίο ευχερέστερα θα μπορεί να ελεγχθεί από την εκάστοτε εξουσία.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν σε ποσοστό 94,5% ότι ανησυχούν για την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιούν αγορές μέσω του Διαδικτύου, ενώ πάνω από το 50% των χρηστών και το 75% των μη χρηστών του Ιντερνετ στις ΗΠΑ πιστεύει ότι τα ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία τους δεν είναι ασφαλή στο Ιντερνετ. H κλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών ανησυχεί το 98,6% των χρηστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή