Πολιτικοποίηση αντί λύσεων στο Αγροτικό

Πολιτικοποίηση αντί λύσεων στο Αγροτικό

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «πολιτικοποίηση» των επερχόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι είναι «υποκινούμενες» από τη Ν.Δ. και το KKE, ενώ ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, δεσμευόμενος από τους κοινοτικούς κανονισμούς, βρίσκεται σε αδυναμία να ικανοποιήσει κάθε αίτημα των βαμβακοπαραγωγών που θα υπερβαίνει την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η αναταραχή στις αγροτικές περιοχές. Οπως λέγεται, τούτο εξυπηρετεί τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό τόσο της Ν.Δ. όσο και του KKE, αλλά και τοπικούς παράγοντες των δύο κομμάτων οι οποίοι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη, εν όψει των επερχομένων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως εκ τούτου, η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης θα εστιαστεί ακριβώς στην ανάδειξη της πολιτικής διάστασης των κινητοποιήσεων, ώστε αυτές να «απομονωθούν» από την κοινή γνώμη και να εκφυλιστούν. Αντιθέτως, έναντι των αγροτών θα κρατηθούν «χαμηλοί» οι τόνοι και ορισμένα από τα αιτήματά τους -που πάντως δεν άπτονται της τιμής του βαμβακιού- θα χαρακτηριστούν δίκαια προκειμένου να μην πολωθεί περαιτέρω το κλίμα στην επαρχία. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση εκτιμάται ότι τελικώς η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί σε κλείσιμο των δρόμων.

Το κρίσμο ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι βεβαίως τι θα πράξει εάν τελικά οι αγρότες αποφασίσουν να στήσουν «μπλόκα» στις εθνικές οδούς την περίοδο των εορτών. Από το Μέγαρο Μαξίμου είχε μεταδοθεί, στις αρχές της εβδομάδας, ότι δεν θα επιτραπεί «να κοπεί η Ελλάδα στα δύο». Ομως, η συγκεκριμένη επιλογή μένει να αποδειχθεί πώς μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα. Είναι όμως ενδεικτικό των κυβερνητικών προθέσεων ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη να συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή εβδομάδα η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με την ίδια «ατζέντα» συγκάλεσε χθες σύσκεψη με αγροτικά στελέχη και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. K. Λαλιώτης.

Συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Με συντονισμένες στρατηγικές κινήσεις αποφάσισαν να απαντήσουν οι αγρότες στις δυσμενείς για το αγροτικό εισόδημά τους εξελίξεις. Ετσι, δρομολογούν συλλαλητήρια σε όλους τους αγροτικούς νομούς με αιτήματα που δεν θα εστιάζονται μόνο στο βαμβάκι, αλλά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Γεωργίας επιμένει να βαπτίζει το «μαύρο σε άσπρο» και χαρακτηρίζει θετική για την Ελλάδα την απόφαση της διαχειριστικής

επιτροπής. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά,

ο κ. M. Εβερτ με αυτό τον τρόπο «υλοποιείται» η συμβουλή του υπουργού Γεωργίας κ. Δρυ ότι «οι αγρότες πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».

Τη Δευτέρα, οι παραγωγοί θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ στις πλατείες, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Επίσης, η χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών τάσεων και κομμάτων, αποφάσισε συλλαλητήρια σε όλους τους αγροτικούς νομούς της χώρας στις 10,11 και 12 Δεκεμβρίου. Μετά τις 12 Δεκεμβρίου και ανάλογα με την αντίδραση της κυβέρνησης, οι αγρότες θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάθεση «επανεκτίμησης» από το υπουργείο Γεωργίας. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του επίτροπου Γεωργίας, Γκρέγκορ Γκρότζιμπικ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,4 παραδέχθηκε ότι η λύση της διαχειριστικής επιτροπής «δεν ήταν η ιδανική για τους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς». Πάντως, όπως τονίζει ο κ. M. Εβερτ, «οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν εισπράξει προκαταβολή 193 δρχ. το κιλό. Με βάση τη χθεσινή απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της E.E., καλούνται να επιστρέψουν 4 δραχμές το κιλό». O πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί υπεύθυνο για την άσχημη εξέλιξη τον πρωθυπουργό. Οπως τονίζει, «έπρεπε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να θέσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Αλλά απ’ όσα λέει είναι φανερό ότι δεν επικοινωνεί με την πραγματικότητα, δεν επικοινωνεί με την κοινωνία».

Συγκλονιστική είναι η κατάθεση της κατηγορούμενης ως συνεργού του Πάσσαρη, της 21χρονης ιερόδουλου Μιοάρα Παντίλα. Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι γνώρισε τον Πάσσαρη πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου της τηλεφώνησε και της ζήτησε να συναντηθούν αργά το βράδυ. Οταν συναντήθηκαν της είπε «τώρα θα σου δείξω πόσο σκληρός είμαι». Το τι ακολούθησε είναι γνωστό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή