Επίταξη για τα κλειστά κέντρα

Επίταξη για τα κλειστά κέντρα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προαναγγελθείσα εδώ και καιρό δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρεί στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων, χώρων και εκτάσεων ώστε να δημιουργηθούν τα εν λόγω κέντρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ΠΝΠ «εξουσιοδοτεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Συγκεκριμένα οι χώροι όπου θα δημιουργηθούν τα κέντρα βρίσκονται: Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου, τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου, τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου, στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω και τέλος τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος γνωρίζει καλά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών, η επιλογή των τοποθεσιών έγινε κατόπιν «εξαντλητικού διαλόγου» με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, αλλά και του αιτήματος του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, πως στις δομές αυτές θα διαμένουν: πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Στο ίδιο πλαίσιο της αυστηροποίησης και του ελέγχου των δομών, θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός βάσει του οποίου όσοι διαμένουν θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές τη νύχτα θα κλείνουν, με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως «κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο κομμάτι από το ευρύτερο πλάνο της κυβέρνησης για λύση του γόρδιου δεσμού του μεταναστευτικού προβλήματος που στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Πρώτον, φύλαξη των συνόρων, δεύτερον, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, τρίτον, αυξημένες επιστροφές και τέταρτον, οι κλειστές δομές που προαναφέρθηκαν.

Στοχευμένες δράσεις

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν, γνωρίζοντας το βάρος που έχουν σηκώσει τα νησιά, πως η δημιουργία των κλειστών δομών από τη στιγμή που θα λειτουργήσει με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, θα κάμψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όταν δουν πως η εικόνα στα νησιά βελτιώνεται εν τοις πράγμασι. Αυτό τόνισε χθες και ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Σε παράλληλο χρόνο, η κυβέρνηση θα τρέξει στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο Μαξίμου είναι παγιωμένη η άποψη πως η Ευρώπη νίπτει τα χείρας της σε ένα πρόβλημα που δεν είναι αποκλειστικά της Ελλάδας. Τη συγκεκριμένη άποψη εξέφρασε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πρόσφατα ταξίδια που έκανε στο εξωτερικό, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό.

Στο ΥΠΕΣ

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί και η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών στις 12.00. Ο στόχος, όπως έχει οριστεί, είναι να υπάρχουν δύο συναντήσεις την εβδομάδα με υπουργεία. Στις 19.00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο: «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή