Πολιτική βεντέτα για την ασφάλεια

Πολιτική βεντέτα για την ασφάλεια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και οι δύο ξεκίνησαν από την Αυτοδιοίκηση και έγιναν γραμματείς του ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγινε γραμματέας το 2003 για ένα χρόνο και ο Γιάννης Ραγκούσης το 2008. Το τέλος του 2009 και η αρχή της κρίσης βρήκαν και τους δύο στο υπουργικό συμβούλιο του Γιώργου Παπανδρέου. Δέκα χρόνια μετά, είναι αντίπαλοι, αφού ο κ. Χρυσοχοΐδης δέχθηκε την πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ηγηθεί της Κατεχάκη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο κ. Ραγκούσης, που εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιώς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε τον τομέα της ασφάλειας. Η ένταση της μεταξύ τους σύγκρουσης –μάλλον αναπόφευκτη, λόγω του εύφλεκτου πεδίου με το οποίο ασχολούνται μετά τις εκλογές του Ιουλίου– κάνει αρκετούς να μιλούν για ένα «πράσινο Κράμερ εναντίον Κράμερ» ή άλλους να σχολιάζουν ότι το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σήμερα που είναι τρίτο κόμμα, προσφέρει ορισμένα από τα καλύτερα παραδείγματα άσκησης πολιτικής στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση ταυτόχρονα.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε χθες στη Βουλή –κατά τη συζήτηση της επερώτησης 68 βουλευτών του κόμματός του για τα συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας– να εκφράσει την ένταση της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκεί η Κουμουνδούρου στο πεδίο της ασφάλειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι σε αριστερές ομάδες που σχετίζονται με το πεδίο των δικαιωμάτων, αλλά έχουν κατηγορηθεί για άσκηση ή υποκίνηση βίας, ιδίως στις λεγόμενες «επετείους» (Πολυτεχνείο, Δεκέμβρης κ.λπ.) ή ακόμα και για εκλεκτικές συγγένειες με την «ένοπλη πάλη». Η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία έχει οδηγήσει και πάλι στην πολιορκία των ομάδων αυτών από την αστυνομία, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει «φαινόμενα αστυνομικής βίας». Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε επιτυχώς αυτό το ιδιαίτερο «κλίμα ΣΥΡΙΖΑ» μιλώντας με έντονο τρόπο για «ορμπανικού τύπου αστυνομικό λαϊκισμό του Μητσοτάκη», ενώ αμφισβήτησε ότι η αστυνομία έχει αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον νέο διαγωνισμό για τις ταυτότητες λέγοντας ότι υπάρχει μια εντύπωση ότι «έχετε στήσει τον διαγωνισμό». Πέραν του κ. Ραγκούση, τις ίδιες αντιπολιτευτικές θέσεις υποστήριξαν τόσο η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη Oλγα Γεροβασίλη όσο και –σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους– ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επέμεινε στον χαρακτηρισμό της κυβερνητικής πολιτικής στην ασφάλεια ως «ακροδεξιάς».

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν μάλλον ψύχραιμος απέναντι στην «ομοβροντία» που δέχθηκε από την Αριστερά για πολλοστή φορά από την εποχή που με αφορμή τη σύλληψη της «17 Νοέμβρη» κατηγορήθηκε –τότε, για πρώτη φορά– για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απάντησε ότι ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες γίνεται γιατί ο παλιός (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δεν περιείχε καμία από τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται για να λειτουργούν οι νέες ταυτότητες ως κάρτα πολίτη κατάλληλη για την πραγματοποίηση όλων των επαφών με το κράτος. Πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες για «στήσιμο» είναι αστείες, ότι η δαπάνη παραμένει σταθερή, αλλά και ότι ο ίδιος, όταν ανέλαβε το υπουργείο, βρήκε τρεις έγγραφες καταγγελίες κατά του προηγούμενου διαγωνισμού, τις οποίες, όπως είπε, «πέταξε». Αφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τέτοιες καταγγελίες γίνονται συχνά εκ του πονηρού, προκειμένου να εξυπηρετούνται συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά την «αστυνομική βία», αμφισβήτησε ότι υφίσταται, πλην δύο συγκεκριμένων εξαιρέσεων οι οποίες ερευνώνται. Απέδωσε τη συζήτηση περί αστυνομικής βίας σε μια πολιτική κατασκευή. «Διακινούνται ψέματα, συνθήματα και κατασκευάζονται ζητήματα», είπε. Προχώρησε λέγοντας ότι για την κυβέρνηση «η ασφάλεια είναι πυλώνας του κράτους δικαίου», ενώ για την αντιπολίτευση «η ανομία δεν είναι πρόβλημα». Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ με ΠΑΣΟΚ; Ισοπαλία, αλλά με θέαμα υψηλού επιπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή