Πρ. Παυλόπουλος: Υποχρέωση Ελλάδας η θωράκιση νησιών

Πρ. Παυλόπουλος: Υποχρέωση Ελλάδας η θωράκιση νησιών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές για τη στάση της Ελλάδας στη Λιβύη, αλλά και για την αποφασιστικότητα της Aγκυρας να προχωρήσει στο ενεργειακό πρόγραμμά της στην Ανατ. Μεσόγειο, άφησε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, λίγα 24ωρα μετά την επαναφορά της θεωρίας των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών από τον υπουργό Εθν. Aμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Κανείς δεν μπορεί να υφαρπάξει τα δικαιώματα της Τουρκίας ή να αγνοήσει την Τουρκία. Τι θα συμβεί σε αντίθετη περίπτωση;», είπε ο κ. Ντονμέζ και έφερε το παράδειγμα της Λιβύης. «Κάναμε μια συμφωνία με τη Λιβύη και οι χώρες που θεωρούνται το λίκνο της δημοκρατίας υποκλίθηκαν μπροστά στον πραξικοπηματία Χαφτάρ. Η στάση τους κατέρρευσε, όταν απομακρύνθηκε σε μικρό βαθμό η επίφαση της δημοκρατίας. Δεν νοιάζονται για το μέλλον του λαού της Λιβύης ούτε για την ειρήνη στην περιοχή. Το μόνο που θέλουν είναι να απομονώσουν την Τουρκία στην περιοχή, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Να καταστήσουν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση της Τουρκίας στη θάλασσα», δήλωσε.  Περιέγραψε το 2019 ως «χρυσή χρονιά» για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς «πραγματοποιήσαμε χερσαίες γεωτρήσεις σε 121 πηγάδια με 24 πύργους, ενώ, από την άλλη πλευρά, ολοκληρώσαμε με επιτυχία 5 επιχειρήσεις βαθέων γεωτρήσεων με τα γεωτρύπανά μας “Φατίχ” και “Γιαβούζ”. Δεν εποφθαλμιούμε τους πόρους καμιάς χώρας. Αλλά, όποιος προσπαθήσει να αγγίξει ό,τι αποτελεί δικό μας δικαίωμα και να το υφαρπάξει, θα λάβει την απάντησή μας με τον πιο σοβαρό τρόπο», κατέληξε. Απάντηση στις τουρκικές θέσεις έδωσε ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος. «Ας το καταλάβει καλά η Τουρκία ότι η κάθε μορφής αμυντική θωράκιση όλων ανεξαιρέτως των νησιών μας στο Αιγαίο –συμπεριλαμβανομένης, της στρατιωτικής τους θωράκισης– είναι όχι απλώς δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ακάρ είχε δηλώσει ότι «ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση λύσης σε κοινό έδαφος. Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936, κατά παράβαση των συνθηκών».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες καταγράφηκαν δύο υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από τουρκικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος F-16 πέταξε το πρωί πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς, ενώ 6 από τις 21 παραβιάσεις που καταγράφηκαν κατέληξαν σε εικονική αερομαχία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή