Στο «ράφι» του ΣΥΡΙΖΑ το δημοψήφισμα

Στο «ράφι» του ΣΥΡΙΖΑ το δημοψήφισμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας του κόμματος με συναινετικό τρόπο και να μην διεξαχθεί ένα –πιθανότατα– τραυματικό δημοψήφισμα αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κομματικό όργανο κατέληξε πως η Κεντρική Επιτροπή που θα συγκληθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου θα επιχειρήσει να συμφωνήσει κοινή συναινέσει για το δεύτερο συνθετικό που θα προστεθεί μετά το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση, όπως ειπώθηκε, θα γίνει από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με επικρατέστερα αυτή τη στιγμή τα συνθετικά «Πράσινη Συμμαχία» και «Προοδευτική Συμμαχία», χωρίς να μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί κάποιος άλλος συνδυασμός.

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν και οι τελικές θέσεις για το 3ο συνέδριο, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού. Κατά τα λοιπά, η προσπάθεια εκτόνωσης που έκανε το προηγούμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έπιασε τόπο. Χθες στη συνεδρίαση παρατηρήθηκε σαφής διάθεση να πέσουν οι τόνοι, καθώς υπήρξαν κοινές αποφάσεις. Για παράδειγμα, αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συνέδριο περίπου 250 αριστίνδην μελών, που θα είναι προσωπικότητες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία. Ακόμα αποφασίστηκε ότι η νέα Κ.Ε. θα αποτελείται από 251 μέλη, εκ των οποίων το 1/5 θα προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Οσον αφορά τις προσυνεδριακές συνελεύσεις, αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, ενώ η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο από 2 έως 4 Μαΐου. Ο τελικός υπολογισμός προβλέπει πως στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στην Κ.Ε. το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Την ίδια ώρα, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει στραμμένο το βλέμμα και στον τρόπο με τον οποίο κινείται το Κίνημα Αλλαγής. Το τελευταίο διάστημα είναι σαφής η πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να πάρει αποστάσεις από κυβερνητικές αποφάσεις και να αναδείξει τις ιδεολογικές ρίζες της. Στην Κουμουνδούρου θέλουν στρατηγικά να εμφανίζονται ως εν δυνάμει σύμμαχοι με το ΚΙΝΑΛ, ώστε να εμφανιστεί η κυβέρνηση απομονωμένη από συμμάχους. Ενδεικτική του ότι η τακτική αυτή είναι κοινώς αποδεκτή από όλα τα στελέχη του κόμματος είναι η τοποθέτηση του κ. Σκουρλέτη. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στα «Νέα», έτεινε χείρα συνεργασίας στη Χαρ. Τρικούπη: «Εμείς πολλές φορές έχουμε απευθυνθεί στον χώρο του ΚΙΝΑΛ, καλώντας το να πάρει αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό και τη Δεξιά. Μην ξεχνάτε ότι η απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θέτει ερωτήματα και προκλήσεις προς όλους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή