Στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη

Στρατιωτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Αλεξανδρούπολη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρόπους περαιτέρω αξιοποίησης της Αλεξανδρούπολης αναζητεί η Ουάσιγκτον, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τις επόμενες ημέρες φθάνουν στην Ελλάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι με βασικό σκοπό τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή για την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αμερικανική αντιπροσωπεία θα αναζητήσει την πιθανότητα τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης να ενταχθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού των αμερικανικών ελικοπτέρων της αεροπορίας στρατού. Υπενθυμίζεται ότι η 3η ταξιαρχία της αμερικανικής αεροπορίας στρατού φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Στεφανοβίκειο. Οι Αμερικανοί ήδη έχουν επενδύσει στο άνοιγμα του λιμανιού, ώστε αυτό να υποστηρίζει την εποχική κίνηση στρατιωτικών μονάδων από τη Βαλτική προς την Ανατ. Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και οικονομική πτυχή, εφόσον ολοκληρωθεί ο πλωτός σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).

Στην Αθήνα προετοιμάζονται και για μια σειρά από σημαντικές επαφές τις επόμενες ημέρες. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μεταβαίνει στην Αλγερία με σκοπό να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου αναμένεται να έχει άτυπες επαφές. Εως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου. Σήμερα ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναμένεται να έχει, πάντως, επαφές με ομολόγους του, ώστε να εξηγήσει τις ανησυχίες της Αθήνας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανατ. Μεσόγειο. Τα υπ. Εξωτερικών και Εθν. Αμυνας, σε απόλυτο συντονισμό με το Μαξίμου, επιχειρούν να ανοίξουν διαύλους με τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας κοινής στρατηγικής στην Ανατ. Μεσόγειο. Οι επαφές του κ. Δένδια στη Μαδρίτη τη Δευτέρα κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο και εκτιμάται ότι μεγάλες χώρες που αποτελούν και μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ισπανία, συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες και θέσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή