Νεα Δημοκρατία: Πρώτο κρας τεστ στην Κ.Ο.

Νεα Δημοκρατία: Πρώτο κρας τεστ στην Κ.Ο.

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενημέρωση προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί εκ των πραγμάτων ένα από το πιο δύσκολα τεστ για την κυβέρνηση, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και στις τσέπες των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με ανάρτηση στο Twitter και τίτλο «το είπαμε και το κάναμε», αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση κατά την 7μηνη διακυβέρνηση, όπως η μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 22%, η κατάργηση του ασύλου, το επίδομα γέννας 2.000 ευρώ, ο αντικαπνιστικός νόμος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι προσλήψεις 1.500 ειδικών φρουρών κ.ά. «Εχουμε αποδείξει πως ό,τι λέμε γίνεται. Μέσα σε 7 μήνες καταφέραμε πολλά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας γραμμή γραμμή. Το είπαμε. Το κάναμε. Και έτσι θα συνεχίσουμε σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντηση με τους βουλευτές της Ν.Δ. ο κ. Βρούτσης επιχείρησε ουσιαστικά να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που προκύπτουν από το νέο ασφαλιστικό, με πρώτο από όλα ποια είναι η φιλοσοφία του. Δύο είναι τα κυριότερα σημεία στα οποία το νέο ασφαλιστικό επιχειρεί να δώσει θετικές προοπτικές: Πρώτον, στην αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και δεύτερον, στη στήριξη των μελλοντικών συνταξιούχων. Επί παραδείγματι, η μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, έχει δομηθεί ώστε να ευνοεί τους μελλοντικούς συνταξιούχους εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια ασφαλιστικού βίου. Η δομή του συστήματος παραμένει ίδια, αλλά ενισχύονται σημαντικά οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 37,31% για τα 35 χρόνια ασφάλισης, από 33,81% σήμερα, 50,5% για 40 έτη ασφάλισης, έναντι 42,80% σήμερα και 51% για τα 42 χρόνια ασφάλισης, από 46,8% σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση άνω των 7 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, αυτό αποτελεί μία «διόρθωση» του νόμου Κατρούγκαλου, με στόχο «την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για όσους έχουν εργαστεί περισσότερο». Οσον αφορά τις αυξήσεις έγινε μία αναλυτική παρουσίαση στους βουλευτές. Με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, εκείνοι που θα έχουν πιο αισθητή αύξηση είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με 35ετία και άνω, ενώ στα 42 και πλέον χρόνια ασφαλιστικού βίου τα ποσοστά αναπλήρωσης θα φτάνουν στο μέγιστο επίπεδο του 51%.

Ικανοποίηση

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξε ικανοποίηση για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που φαίνεται πως θα έχουν κάποιο όφελος από τις προωθούμενες αλλαγές. Μία χαρακτηριστική κατηγορία είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα είναι ανάμεσα στους ωφελημένους. Την ίδια ώρα, το σχέδιο ευνοεί και τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι μόνιμοι και με σταθερή ασφάλιση από την πρόσληψή τους και μετά. Πρόκειται για μία κατηγορία στην οποία σύμφωνα με τις μετρήσεις στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε νικητής με 37%, έναντι 33,1% της Ν.Δ. Τέλος, όσον αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να δουν μείωση εισφορών με την προϋπόθεση πως έχουν πλήρη απασχόληση. Το μέτρο αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

Στην ενημέρωση βρέθηκαν πάνω από 80 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το θέμα. Ερωτήσεις και διευκρινίσεις ζητήθηκαν από πολλούς, με αρκετά μέλη της Κ.Ο. να συζητούν τον προβληματισμό που τους μεταφέρεται από πολλούς εργαζομένους για το τι μέλλει γενέσθαι με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Εν συνόλω, πάντως, το κλίμα ήταν θετικό, απόδειξη πως οι βουλευτές θέλουν να έχουν ενημέρωση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και όταν αυτό γίνεται πράξη, η σύνδεση μεταξύ Μαξίμου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι πιο ισχυρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή