Το μέλος του Δ.Σ. ΔΕΚΑ είναι και ο… ελέγχων ορκωτός λογιστής

Το μέλος του Δ.Σ. ΔΕΚΑ είναι και ο… ελέγχων ορκωτός λογιστής

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διττή ιδιότητα (του ελεγκτή και του ελεγχόμενου) εμφανίζεται το μέλος του Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) κ. Παναγιώτης Μαρκόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου.

Οπως προκύπτει, ο κ. Μαρκόπουλος ορίσθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΚΑ με απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1997 στο υπ’ αριθμόν 960ό φύλλο της Εφημερίδας της κυβερνήσεως. Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Μαρκόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του ΣΟΛ, όπως δείχνει η υπογραφή του σε ισολογισμό της A.E. Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών «ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ», με ημερομηνία 26 Μαΐου 2001.

H νομοθεσία στη χώρα μας για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, «είναι απόλυτη και θεωρεί ασυμβίβαστο το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή με την ιδιότητα του συμβούλου Ανωνύμου Εταιρείας».

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαφορές στα πιστοποιητικά των χρήσεων 1999 και 2000, για συγκεκριμένο λογαριασμό του έτους 1999. Ανέφερε ότι «η εταιρεία καταχώρισε στο λογαριασμό «Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα» ποσό ύψους 5,4 δραχμών, που αφορά πρόβλεψη για χρεωστικούς τόκους που αναλογούν στην παρούσα χρήση, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατά την οποία δεν διενεργήθηκε σχετική πρόβλεψη ποσού 3 δισ. περίπου.» Στο πιστοποποιητικό της χρήσης του 1999, συνεχίζει, «δεν αναφέρεται πουθενά ότι η εταιρεία έπρεπε να μειώσει τα κέρδη της για ποσό 3 δισ. περίπου, που αφορούσε τους χρεωστικούς τόκους.»

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου, να μην ανακαλύπτεται από τους ελεγκτές η υποχρέωση 3 δισ. δραχμών το 1999, ενώ το 2000 τα ίδια άτομα την ανακαλύπτουν και μάλιστα την επισημαίνουν με ιδιαίτερη αναφορά τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή