ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση της Αθήνας για ΜΟΕ

Η πρόταση της Αθήνας για ΜΟΕ

Με δέσμη προτάσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο προσέρχεται η Αθήνα στις επικείμενες συζητήσεις με την Αγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ελληνική αντιπροσωπεία έχει θέσει στην κεφαλή των προτεραιοτήτων της τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα. Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις. Οπως ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων. Το ζήτημα των υπερπτήσεων τείνει να γίνει πολύ πιεστικό για την ελληνική πλευρά, καθώς μόνο από την αρχή του χρόνου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 78. Πέντε από αυτές καταγράφηκαν χθες άνωθεν του Φαρμακονησίου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, της Παναγιάς και των Οινουσσών.

Ενόψει της συνάντησης για τα ΜΟΕ (17-21 Φεβρουαρίου), οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, είχαν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθν. Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπoυλος τόνισε προς τον ομόλογό του τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση. Από την ελληνική πλευρά τέθηκαν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι πάγιες απόψεις της Αθήνας για την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, όπως έγινε και χθες κατά τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρου με τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Ευρώπης Ανταμ Στέρλινγκ, ο οποίος και επισκέφθηκε το υπ. Εθνικής Αμυνας συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ.

Αποπομπή της υπουργού

Την αποπομπή της υπουργού Εργασίας Ρασέλα Μιζραχί αποφάσισε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με αιτιολογία ότι θέτει σε κίνδυνο την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν την προστασία του συντάγματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Δεδομένου ότι η υπουργός Μιζραχί παραβιάζει συνειδητά και σκόπιμα το σύνταγμα και θέτει έτσι σε κίνδυνο το ευρωατλαντικό μέλλον τής χώρας, ο πρωθυπουργός υπέβαλε στη Βουλή πρόταση για αποπομπή της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μιζραχί αφαίρεσε από το υπουργείο το νέο όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ώστε να φαίνεται στην πινακίδα το προηγούμενο.