Κατανόηση, αλλά όχι συναίνεση στο ΕΣΕΠ

Κατανόηση, αλλά όχι συναίνεση στο ΕΣΕΠ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλίμα διακομματικής κατανόησης, αλλά όχι και συναίνεσης για τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον Νίκο Δένδια. Μάλιστα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη λήξη του ΕΣΕΠ, τονίστηκε ότι η Κουμουνδούρου εντοπίζει απουσία εθνικής στρατηγικής.

Πάντως, στην αίθουσα συζητήθηκαν όλα τα ενεργά μέτωπα (Τουρκία, Λιβύη, Μεσόγειος, Δυτικά Βαλκάνια), ενώ ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε στα μέλη του ΕΣΕΠ ότι η Αθήνα διατηρεί ενεργές τις διεκδικήσεις της από τη Γερμανία για αποζημιώσεις και αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Κατά τις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «υπήρξε συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων», τονίζοντας ότι «αυτό είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη διπλωματική φαρέτρα της χώρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι παρά την «τουρκική προκλητικότητα» η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμα ότι η Αθήνα προωθεί την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών και των κρατών-μελών της Ε.Ε. που θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όμως αυτό δεν συνεπάγεται εθνική συναίνεση, γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί εθνική στρατηγική και εκεί έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο να διανύσουμε», δήλωσε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «τουρκική επιθετικότητα η οποία δημιουργεί ένα περιβάλλον που εγκυμονεί κινδύνους».

Για κατάσταση «διαρκώς επιδεινούμενη» στα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, ενώ η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25) μίλησε για «ομόνοια» στα εθνικά θέματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή