Γ. Γεραπετρίτης στη Βουλή: Τι και πότε θα κάνει η κυβέρνηση για τα ΑμεΑ

Γ. Γεραπετρίτης στη Βουλή: Τι και πότε θα κάνει η κυβέρνηση για τα ΑμεΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία συν δύο βήματα για μια αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν μια δίχως εμπόδια διαβίωση των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, θέτοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Αρχικώς, εντός τρέχοντος μηνός προβλέπεται να έχει «κατατεθεί από όλα τα αρμόδια Υπουργεία η χαρτογράφηση όλων των οργανισμών και φορέων που ασχολούνται με τα άτομα με αναπηρία».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, αυτή είναι μια «προκαταρτική αναγκαία ενέργεια, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ο απόλυτος συντονισμός, διότι πράγματι ισχύει το φαινόμενο ότι υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιότητας μεταξύ όλων των Υπουργείων».

Στη συνέχεια και εντός Μαρτίου προβλέπεται να οριστούν «τα σημεία αναφοράς», δηλαδή εκείνοι «οι φορείς και τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν ως μέσα επικοινωνίας για τα άτομα με αναπηρία».

Τρίτον, και αφού οριστούν οι υπηρεσιακοί γραμματείς που προβλέπονται από τον νόμο για το επιτελικό κράτος, προβλέπεται ότι «κατά προτεραιότητα θα οριστούν «υπηρεσιακοί γραμματείς οι οποίοι διασφαλίζουν και τη συνέχεια της δημόσιας διοίκησης, επειδή πρόκειται για πρόσωπα μη πολιτικά». Τα δύο επόμενα «βήματα» προγραμματίζονται ως ακολούθως:

«Εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπεται να έχουμε το εθνικό σχέδιο δράσης. Πρόκειται για μία υποχρέωση η οποία εκκρεμεί από δεκαετίες στην Ελλάδα και είμαστε πράγματι υπερήφανοι για το γεγονός ότι εντός ολίγων μηνών θα έχουμε αυτό το σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά ένα διαλειτουργικό μέσο για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει πάρα πολύ συγκεκριμένη θέση της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία».

«Εντός του μηνός Δεκεμβρίου θα έλθει ένας νόμος ο οποίος θα θέτει συνολικά για όλα τα Υπουργεία, διυπουργικά, όλα τα ζητήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και ιδιαιτέρως τη συγκρότηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας».

Οι ανακοινώσεις αυτές του υπουργού Επικρατείας έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του κ. Κρ. Αρσένη. Δεδομένου ότι ειδικά στην Ελλάδα πολλά κατά καιρούς εξαγγέλλονται και τελικώς ουδέν γίνεται, ο ερωτών βουλευτής αφού χαρακτήρισε θετικές τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, έσπευσε να σχολιάσει: «Θα περιμένουμε πραγματικά, επειδή και άλλες φορές έχουν συνέλθει επιτροπές και έχουν αποφασίσει πράγματα τα οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Πιστεύουμε, όμως, ότι εσείς τα εννοείτε και θα τα κάνετε. Θα παρακολουθούμε αυτές τις ημερομηνίες και θα είμαστε εδώ πέρα για να ελέγξουμε την πρόοδο των εργασιών για την υλοποίηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα ΑμεΑ και στα χρονοδιαγράμματα που έχετε θέσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή