ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντητική επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Δ. Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια

Απαντητική επιστολή του Γ. Βαρουφάκη στον Δ. Κουτσούμπα για τα κόκκινα δάνεια

Η λύση που προτείνει το ΜέΡΑ 25 για τα κόκκινα δάνεια θα προστατεύσει τους αδύναμους και θα εξυγιάνει τις τράπεζες, τονίζει μεταξύ άλλων ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης στην απαντητική επιστολή του προς τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Το ΚΚΕ είχε απορρίψει την πρόταση Βαρουφάκη για διάλογο με στόχο την συνεννόηση για τα κόκκινα δάνεια. Στην απαντητική επιστολή προς τον κ. Κουτσούμπα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΜέΡΑ 25, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει επίσης ότι η λύση που προτείνει «θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία και τις τράπεζες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία. Ακόμη ένα σημείο διαφωνίας του κ . Βαρουφάκη με τον κ.Κουτσούμπα, όπως αναφέρει στην επιστολή του είναι ότι «η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες…».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας της 13ης Φεβρουαρίου στην πρόσκληση που σας απηύθυνα για διάλογο για τα «κόκκινα δάνεια» και την συγκεκριμένη πρόταση πολιτικής του ΜέΡΑ25.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κεντρικό ερώτημα είναι αυτό που θέσατε: Ποιοι ευθύνονται για τις ζημίες των τραπεζών και ποιοι θα τις πληρώσουν;

Στην καπιταλιστική Δύση (με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η Ν. Κορέα) οι μνημειώδεις ζημιές των ανεξέλεγκτων τραπεζιτών μεταφέρθηκαν κυνικότητα από τις τράπεζες που προκάλεσαν την κρίση στους ώμους των λαϊκών στρωμάτων που την υπέστησαν. Προφανώς, δεν διαφωνούμε σε αυτό. Όπως δεν διαφωνούμε ότι απαιτείται νομοθέτηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και ακινήτων που στεγάζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πριν αναφερθώ στη διαφωνία μας, μια γενική αναφορά στη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική συγκυρία ίσως βοηθήσει: Το άκρως χρηματιστικοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης διαθέτει εργαλεία που δύνανται να αναδιανείμουν τις ζημίες μιας χρηματοοικονομικής κρίσης κατά το δοκούν. Π.χ. η μαζική μεταφορά του δημόσιου ελληνικού χρέους σε «οχήματα» που κατασκεύασε η τρόικα ώστε να προστατεύσει τις γαλλο-γερμανικές τράπεζες, ή η «ποσοτική χαλάρωση» κεντρικών τραπεζών όπως η Fed ή η ΕΚΤ. Προφανώς, η χρήση αυτών των εργαλείων αφήνει πίσω της χαμένους εργαζόμενους και κερδισμένους τραπεζίτες. Όμως, δεν παύουν να μπορούν να αναδιανέμουν οφέλη και ζημίες με πολλαπλούς τρόπους.

Η πρόταση του ΜέΡΑ25 βασίζεται στην επιστράτευση τέτοιων εργαλείων υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Δεν αληθεύει αυτό που αναφέρετε, ότι δηλαδή προτείνουμε λύση που έχει μόνο κερδισμένους. Όχι, η λύση που προτείνουμε θα προστατεύσει μεν τους αδύναμους δανειολήπτες, θα εξυγιάνει τις τράπεζες, θα κρατήσει τις προσόδους της αγοράς ακινήτων στη χώρα αλλά, παράλληλα, θα ζημιώσει τα μέγιστα τα αρπακτικά ταμεία (και τους τραπεζίτες που έχουν δημιουργήσει θυγατρικά ταμεία).

Διαφωνούμε ακόμη σε κάτι άλλο: Η πρότασή μας δεν περιέχει καμία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τουλάχιστον όχι με την έννοια των μνημονιακών ανακεφαλαιοποιήσεων που μετέφεραν αξίες από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες. Οι εγγυήσεις που προτείνουμε για τους τίτλους που θα μεταφερθούν στις τράπεζες δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ, καθώς τα κόκκινα δάνεια θα έχουν βγει από την αγορά. Πρόκειται για μια λογιστική πράξη που, απλά, θα επιτρέψει την μεταφορά των κόκκινων δανείων στην δημόσια εταιρεία διαχείρισης, και το άμεσο πάγωμά τους. 'Αρα, οι λαϊκές τάξεις δεν πρόκειται ποτέ να κληθούν να χρηματοδοτήσουν αυτή την μεταβίβαση. [Σημ. τέτοιες λογιστικές πράξεις/εγγυήσεις χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ΕΕ από το Κραχ του 2008 έως σήμερα.]

Το μείζον ερώτημα, και ένσταση εναντίον της πρότασης του ΜέΡΑ25, που παραμένει έχει ως εξής: Πόσο εφικτό είναι να επιτρέψει το σύστημα μια τέτοια φιλο-λαϊκή χρήση των εργαλείων του;

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι εκπρόσωποι των ταμείων, που κινούν τα νήματα στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στην Αθήνα, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εφαρμοστεί το σχέδιό μας.

Όμως, ακόμα και να αποτύχουμε, θα έχουμε καταδείξει στους πολίτες ότι οι εκλεγμένοι τους εκπρόσωποι μπορούν να παραμερίσουν τις κομματικές περιχαράξεις και να εργαστούν από κοινού όταν διακυβεύεται η υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Σε μια εποχή απειλητικής Κανονικότητας, αυτή είναι μια πραγματική Επανάσταση. Ευχαριστώντας σας άλλη μια φορά για την επιστολή που μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τις θέσεις των δύο κομμάτων μας, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς της ΠΓ του ΜέΡΑ25».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ