Με τρεις «πτέρυγες» οι νέες δομές στα νησιά

Με τρεις «πτέρυγες» οι νέες δομές στα νησιά

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εφαρμογή του σχεδιασμού της για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και στη δημιουργία δομών ελεγχόμενης διαβίωσης στα νησιά προχωρεί η κυβέρνηση, καθώς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερες καθυστερήσεις. «Αγκάθι» για την υλοποίηση των τριών νέων δομών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, και την επέκταση των υφιστάμενων σε Κω και Λέρο, η χρηματοδότηση και οι διαγωνισμοί. Το κόστος των νέων κέντρων υπολογίζεται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, με το ταμείο των ευρωπαϊκών κονδυλίων να είναι άδειο –προς το παρόν–, ενώ παράλληλα η προκήρυξη διαγωνισμού απαιτεί χρόνο. Οσον αφορά τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νησιωτών, εκτιμάται ότι θα αποκατασταθούν ο διάλογος και η συνεννόηση, δεδομένων και των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης προς τους νησιωτικούς δήμους.

Παράλληλα, προχωρεί η οργάνωση της δομής του επανασυσταθέντος υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τη δημιουργία δύο νέων ειδικών γραμματειών. Πρόκειται για την Ειδική Γραμματεία Οργάνωσης και Ελέγχου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας των Ασυνόδευτων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η μεταφορά 800 αστυνομικών στα νησιά θα παίξει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. «Στη Σάμο θα μεταβούν επιπλέον 180 μόνιμοι αστυνομικοί. Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή για το νησί και θα δώσει σημαντική στήριξη όσον αφορά τον περιορισμό της παραβατικότητας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Tα νέα κέντρα στα νησιά σχεδιάζεται να είναι «πολυλειτουργικά» με την έννοια ότι θα εξυπηρετούν τρεις διαφορετικές αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες λειτουργίες-τμήματα. α) Καταγραφή. β) Ελεγχόμενη λειτουργία. γ) Τμήμα υψηλής περιφρούρησης.

Αρχικά θα υπάρχει το τμήμα όπου θα εισέρχονται όσοι φθάνουν στα νησιά ώστε να καταγραφούν και να εξεταστούν ιατρικά. Ο στόχος είναι οι χώροι με τα γραφεία όπου θα γίνεται η καταγραφή, αλλά και θα πραγματοποιείται η πρώτη συνέντευξη για την εξέταση του αιτήματος ασύλου, να είναι σχετικά απομονωμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους διαμένοντες στη δομή. «Εχει παρατηρηθεί ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα να πει κάποιος την αλήθεια για τη ζωή του και τους λόγους που τον οδήγησαν να φύγει από τη χώρα του και να υποβάλει αίτημα ασύλου είναι ακριβώς αυτή η πρώτη συνέντευξη», τονίζει υπάλληλος της υπηρεσίας της πρώτης υποδοχής.

Σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο αιτών άσυλο μπορεί να παραμείνει για 25 ημέρες χωρίς να έχει άδεια μετακίνησης σε άλλα τμήματα της δομής ή άδεια εξόδου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα κρίνεται αν ο αιτών άσυλο έχει πιθανότητα να χαρακτηριστεί πρόσφυγας οπότε και θα συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός του. Μετά την παρέλευση των 25 ημερών και εφόσον ο αιτών άσυλο δεν έχει εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά ή δεν κρίνεται επικίνδυνος για λόγους εθνικής ασφαλείας, θα μεταφέρεται στο τμήμα ελεγχόμενης λειτουργίας της δομής. Σε αυτή την πτέρυγα θα δημιουργηθούν ξεχωριστοί τομείς ανάλογα με τις ανάγκες π.χ. άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες κ.λπ. και οι αιτούντες άσυλο θα διαθέτουν κάρτα εισόδου και εξόδου.

Στο τμήμα υψηλής περιφρούρησης θα οδηγούνται όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά αλλά και όσοι πρόκειται να επιστραφούν εφόσον κρίνεται ότι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Οι δύο πτέρυγες και πάλι θα είναι οριοθετημένες ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος, ενώ η παρουσία της αστυνομίας θα είναι αυξημένη και τα δικαιώματα κυκλοφορίας των παραμενόντων περιορισμένα.

Το κόστος ανέγερσης των νέων δομών προβληματίζει, καθώς θα χρειαστούν μήνες έως ότου εγκριθούν κονδύλια από την Ε.Ε. Ενδεικτικά, με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, 5 εκατ. ευρώ θα κοστίσουν μόνο οι πρώτες χωματουργικές εργασίες και το ποσό θα εκταμιευτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η νέα δομή στη Σάμο, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάρτιο, είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται επί ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των 800 κοντέινερ που προβλέπονταν.

Το επόμενο βήμα στο κυβερνητικό σχέδιο αφορά μικρές νομοτεχνικές βελτιώσεις στη νομοθεσία σχετικά με το άσυλο, με βάση τα θέματα που έχουν ανακύψει από την εμπειρία στην εφαρμογή του νόμου στην πράξη έως τώρα. Μικρές παρεμβάσεις χρειάζονται, επισημαίνει στέλεχος της Υπηρεσίας Ασύλου, όσον αφορά τη διαδικασία επιστροφών, αλλά και τη διαδικασία επίδοσης των αποφάσεων για το άσυλο, θετικών ή αρνητικών, όσων κυρίως έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα και δεν διαμένουν σε camp, οπότε και να είναι  σχετικά εύκολο να εντοπιστούν.

Η δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα είναι επίσης αναγκαία, τονίζουν στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δεδομένου ότι η διαδικασία μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά δεν θα σταματήσει. Παρά το γεγονός ότι στα νησιά όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), Λέσβο, Σάμο, Χίο Λέρο και Κω, παραμένουν πάνω από 41.000 άτομα, εκατοντάδες άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τις αρχές του χρόνου, με αποτέλεσμα όλα τα κέντρα φιλοξενίας να έχουν ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους. Από τις αρχές του έτους έως και τις 9 Φεβρουαρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία 3.545 πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι στη Λέσβο. 2.034 άτομα εκεί, 693 στη Σάμο, 336 στην Κω, 210 στη Λέρο, 164 στη Χίο. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι οι αφίξεις τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζουν μείωση. Στο ίδιο χρονικό διάστημα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 3.334 άτομα από τα νησιά. «Σταδιακά θα δημιουργηθούν νέες δομές στην ενδοχώρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο σε πολλές περιοχές», επισημαίνει στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι η δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας θα προχωρήσει σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή