ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολα τα σενάρια «ανοιχτά» για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων

Ολα τα σενάρια «ανοιχτά» για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων

«Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης περιβάλλεται τις ίδιες θεσμικές εγγυήσεις που περιβάλλεται και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εξέτασε τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες», σημειώνουν μέλη του προεδρείου της επιτροπής που επιμένουν ότι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» πρέπει να καταθέσουν με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στον κ. Σοφουλάκη, χωρίς να έχει κλείσει ο τρόπος κατάθεσης τους, μέχρι τώρα. Οι δηλώσεις αυτές, προσώπου με καλή γνώση των όσων τεκταίνονται στο εσωτερικό της προανακριτικής επιτροπής, ήρθαν λίγη ώρα μετά από αλλεπάλληλες διαρροές που προεξοφλούσαν ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν χωρίς «κουκούλες».

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο τρόπος εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί για την ίδια την επιτροπή. Και αυτό γιατί και στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή επαναβεβαίωσε, κατά πλειοψηφία, την απόφασή της οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να εξεταστούν με τις ίδιες συνθήκες που κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που εκείνος διενεργεί για τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη.

Σήμερα η επιτροπή κλήθηκε να σταθμίσει την επιστολή της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη που επισημαίνει ότι ο καταλληλότερος τρόπος εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων είναι με κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, για την προστασία της ανωνυμίας τους. Επίσης τις επιστολές των δύο προστατευομένων μαρτύρων, με τις οποίες, η «Αικατερίνη Κελέση» περισσότερο γενικόλογα, ο «Μάξιμος Σαράφης» πιο λεπτομερώς, δηλώνουν ότι στην κατάθεσή τους ενώπιον του Λάμπρου Σοφουλάκη είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του προσώπου και λοιπών χαρακτηριστικών τους. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της προκαταρκτικής επιτροπής παραμένει ίδια: «Εξέταση με τις ίδιες συνθήκες της εξέτασης των δύο προστατευομένων μαρτύρων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Προστατευόμενοι μάρτυρες: προστασία της ζωής μας

Την ίδια ώρα, για τον κίνδυνο διαρροής της πραγματικής τους ταυτότητας προειδοποιούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ενημερώνουν την επιτροπή ότι τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσαν ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με μέτρα προστασίας της ανωνυμίας, του προσώπου και λοιπών στοιχείων. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της «Αικατερίνης Κελέση» ότι με φυσική παρουσία εξετάστηκε μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ότι στον κ. Σοφουλάκη είχε προστατευμένο το πρόσωπο. Με επιστολή του δε ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε ότι εμφανίστηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» δηλώνει ότι δεν έχει να εισφέρει το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση αφού ούτε γνώριζε ούτε γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και υπογραμμίζει ότι με φυσική παρουσία έχει καταθέσει μόνο ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς ενώ προσφάτως εξετάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη, αφού τηρήθηκαν, προηγουμένως, όλα τα μέτρα που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία περί αποφυγής αποκάλυψης της ταυτότητας της, του προσώπου και λοιπών στοιχείων.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» δηλώνει ότι επιθυμεί να καταθέσει, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της απόλυτης διασφάλισης της ανωνυμίας της ταυτότητάς του, όπως ακριβώς προβλέπεται στον νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνει, επιθυμεί να καταθέσει μέσω χρήσης ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης (με αλλοιωμένη φωνή) όπως αυτό προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο εξέτασης προστατευομένων μαρτύρων. Επίσης ενημερώνει την ειδική επιτροπή ότι ακόμα και ενώπιον των Αντεισαγγελέων του ΑΠ, όπου κατέθεσε στις 4.12.19, εμφανίστηκε, με μέτρα προστασίας και καλυμμένα χαρακτηριστικά.

«Όπως εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα»

«Σήμερα επαναλήφθηκε η απόφαση της Επιτροπής, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν τους κάλεσε ενώπιον του. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει να μας πουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία εξετάστηκαν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. Αυτό θα μας το βεβαιώσει ο αρμόδιος αστυνομικός ο οποίος είχε το καθήκον να τους εμφανίσει ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», εξήγησε πηγή της επιτροπής και πρόσθεσε: «ανεξάρτητα από το αν είναι αληθές αυτό που διατείνονται οι ίδιοι για το πώς κατέθεσαν στον Αντεισαγγελέα, εμάς μας ενδιαφέρει ο αστυνομικός που είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη, την προστασία και την εμφάνιση των προστατευομένων μαρτύρων ενώπιον των Αρχών, να μας βεβαιώσει ότι όπως θα δούμε ενώπιον μας τον προστατευόμενο μάρτυρα, με τον ίδιο τρόπο εμφανίστηκε και ενώπιον του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου έχει τι ίδιο θεσμικό καθήκον και τις ίδιες εξουσίες με αυτές που έχει η επιτροπή».

Η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν είναι γνωστός ακόμα ο ακριβής χρόνος της εξέτασης των μαρτύρων. Για λόγους μυστικότητας της διαδικασίας και προστασίας των μαρτύρων, ο χρόνος θα γίνει γνωστός στην επιτροπή τις επόμενες ώρες.

Από μέλος της επιτροπής επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» προκειμένου να εξεταστούν από τον κ. Σοφουλάκη μετέβησαν στον 'Αρειο Πάγο, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου δεν υπάρχει όμως δυνατότητα χρήσης τεχνικών μέσων.

Αντιρρήσεις

Τι θα γίνει όμως αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αρνηθούν να καταθέσουν; «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες διέπονται από συγκεκριμένο καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο, βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση της Αρχής που τους παρέχει αυτό το καθεστώς. Αν λοιπόν αρνηθούν να εξεταστούν, τότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΠΔ και είναι δυνατή και η βίαιη προσαγωγή», επισήμανε πηγή της προανακριτικής επιτροπής.

Γιατί όμως παραμένει σημαντικό, για την πλειοψηφία των βουλευτών, οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς μηχανικά μέσα; «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν λέει την αλήθεια ένας μάρτυρας, που δεν φαίνεται. Δεν μπορείς να δεις αν συμβουλεύεται σημειώσεις κλπ», επισημαίνουν βουλευτές. Αναφορικά με τις υπόνοιες για το ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, βουλευτές της πλειοψηφίας προσθέτουν ότι «κάποιοι που είχαν το καθήκον να προστατεύσουν την ανωνυμία των προστατευομένων μαρτύρων, δεν το έπραξαν ή το έπραξαν πλημμελώς».

Η κατάθεσή τους γιατί είναι κρίσιμη; «Στην ερευνώμενη παρέμβαση προσώπων της πολιτικής εξουσίας στη δικαστική, πρέπει να δούμε αν τα πρόσωπα αυτά είχαν κομβικό ρόλο και αν καταστρατηγήθηκε ο θεσμός των προστατευομένων μαρτύρων προκειμένου να οδηγηθούμε σε πολιτικές διώξεις», σημειώνει πηγή της πλειοψηφίας της επιτροπής και θυμίζει ότι «ένα από τα αδικήματα που ερευνώνται, είναι και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε τέλεση ψευδορκίας και το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας στο οποίο ενδέχεται οι δύο μάρτυρες να είχαν κομβικό ρόλο».

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες επέμεινε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες όπως αυτές ορίζονται από το νόμο. «Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσβάλει το νομικό κόσμο της χώρας», είπε ο κ. Λάππας που υπογράμμισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν μπορεί να γίνουν βορά.

«Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς; Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κίνημα Αλλαγής

«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την επιτροπή. Πρέπει να εξεταστούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι΄αυτό», δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, οι μάρτυρες να προσέλθουν χωρίς κουκούλες και με τα πραγματικά τους ονόματα. «Πρέπει να τους εξετάσουμε με τη φυσική τους παρουσία και την πραγματική τους ταυτότητα. Δεν μας ενδιαφέρει πως τους εξέτασε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, να ξέρει την ταυτότητά τους ο αστυνομικός που τους συνοδεύει και να μην ξέρει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και διευκρίνισε: «Εμείς θα πάμε ως εκεί. Αν είναι με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, εμείς θα φύγουμε. Όπως κάναμε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εμείς δεν κρατάμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Έγγραφα από την Τουλουπάκη

Η επιτροπή ζήτησε να διαβιβαστεί το σύνολο της δικογραφίας και τα έγγραφα που δεν έχουν ακόμα αποσταλεί από την Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Όπως έγινε γνωστό ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Ζαχαρής, με επιστολή του προς την Ελένη Τουλουπάκη, της επισημαίνει ότι επιβάλλεται να αποστείλει τόσο στον ίδιο όσο και στην επιτροπή της Βουλής, κάθε κρίσιμο, για τη διερεύνηση της υπόθεσης, έγγραφο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ