Πρεμιέρα ΜΟΕ με παραβιάσεις από την Τουρκία

Πρεμιέρα ΜΟΕ με παραβιάσεις από την Τουρκία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα πρεμιέρας του τρίτου γύρου συζητήσεων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με 36 παραβιάσεις και τέσσερις εικονικές αερομαχίες. Με τη συμμετοχή συνολικά 35 ατόμων και από τις δύο πλευρές, στο υπουργείο Εθν. Αμυνας έγινε μια πρώτη προσέγγιση σε μια συζήτηση στην οποία η Αθήνα προσήλθε με ατζέντα, ενώ η Αγκυρα με μάλλον γενικότερη προσέγγιση για τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, στον αέρα, αλλά και ως προς την κίνηση των υποβρυχίων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Πέμπτη και βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες εντείνεται η γαλλική παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σήμερα, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί θα επισκεφθεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον ομόλογό της. Η κ. Παρλί θα συζητήσει για θέματα «θαλάσσιας κυριαρχίας», σύμφωνα με την επίσημη γαλλική ανακοίνωση, σαφής αιχμή για την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Εν συνεχεία θα επισκεφθεί και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο πλέει για τρίτη εβδομάδα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες, μαχητικά τύπου «Ραφάλ» απονηώθηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο και επιχείρησαν με σκοπό να συμμετάσχουν σε άσκηση ετοιμότητας της κυπριακής αεράμυνας. Οι πτήσεις των «Ραφάλ» που βρίσκονται στο «Σαρλ ντε Γκωλ» πάνω από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι οι πρώτες που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από τέσσερις φρεγάτες («Σεβαλιέ Πολ», «Ωβέρνη», «Βρετάνη» και «Σιρκούφ»), το τάνκερ «Βαρ» και ένα πυρηνικό υποβρύχιο. Εντός της εβδομάδας στη συνοδεία του θα ενταχθεί η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), ενώ από την Παρασκευή στην ίδια ομάδα επιχειρεί και το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ρος». Από το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται η συμμετοχή του «Σαρλ ντε Γκωλ» στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, ωστόσο επισημαίνεται ιδιαιτέρως η «αυτόνομη» σημασία που έχει για το Παρίσι η Ανατ. Μεσόγειος ως «περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος».

Οι γαλλοκυπριακές συνομιλίες θα έχουν στο επίκεντρό τους και ζητήματα προμήθειας νέων εξοπλισμών από τη Λευκωσία (κάτι που αποκάλυψε η «Κ» την περασμένη εβδομάδα). Ωστόσο, για τη Λευκωσία είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συγκυρία και λόγω της αναζωπύρωσης των δημόσιων δηλώσεων Τουρκοκυπρίων και Τούρκων αξιωματούχων περί απορρόφησης της Αμμοχώστου από το ψευδοκράτος. Ο κ. Αναστασιάδης θα θέσει το ζήτημα στους Ευρωπαίους εταίρους κατά τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Θετική ανταπόκριση από Κογκρέσο

Την πρόθεση του Κογκρέσου να αποδεσμεύσει περαιτέρω χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της νέας, τροποποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), διαπίστωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος στις επαφές που είχε στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια με Αμερικανούς γερουσιαστές (Τζέιμς Ινχοφ, Ρότζερ Γουίκερ, Μάικ Ράουντς, Κέβιν Κράμερ και Τζον Μπούζμαν) και βουλευτές (Τζον Κέλι, Τίμοθι Ουόλμπεργκ). Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στους Αμερικανούς χάρτες προκειμένου να τους εξηγήσει πού ακριβώς ανοίγονται ευκαιρίες συνεργασίας με βάση την MDCA. Οι γερουσιαστές εμφανίστηκαν θετικοί για αποδέσμευση περαιτέρω κονδυλίων, πέρα από τα περίπου 3 εκατ. δολάρια που χρησιμοποιήθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εγινε συζήτηση για τα F-35 και συμφωνήθηκε ότι στην παρούσα φάση είναι νωρίς για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος έθιξε το ζήτημα της ανάγκης για κύρια μονάδα επιφανείας που θα αποτελεί ενδιάμεση λύση για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και στο τραπέζι έπεσαν τα ευρισκόμενα υπό απόσυρση καταδρομικά τύπου «Ticonderoga». Ο κ. Παναγιωτόπουλος και τα μέλη του Κογκρέσου συμφώνησαν να επανέλθουν τον επόμενο μήνα, κατά την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή