Διακομματική για πρώτη κατοικία προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Διακομματική για πρώτη κατοικία προτείνει το ΚΙΝΑΛ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως κίνηση με πολλαπλή στόχευση θα μπορούσε να εκληφθεί η πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της α΄ κατοικίας, μέσω χθεσινής επιστολής της Φ. Γεννηματά προς τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Το ΚΙΝΑΛ διατηρεί εδώ και πολύ καιρό στην κορυφή της ατζέντας του το εν λόγω ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε και αφορμή για ευθεία σύγκρουση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη. Σύγκρουση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «ευθυγραμμίστηκε» με τις θέσεις της Χαρ. Τρικούπη κατά της κυβέρνησης, ενώ και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του απηύθυνε κάλεσμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης –με σαφή αποδέκτη το ΚΙΝΑΛ– για κοινή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από τη Χαρ. Τρικούπη σημειώνουν ότι το αίτημα της κ. Γεννηματά δεν σχετίζεται με τις ισορροπίες συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης, αλλά, όπως αναφέρουν, στοχεύει στο να μετατραπεί «ένα μείζον θέμα, από αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης σε πεδίο εθνικής συνεννόησης», υπενθυμίζοντας και αντίστοιχη πρωτοβουλία της παράταξης για το δημογραφικό, σε προγενέστερο χρόνο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από καθαρά πολιτική σκοπιά, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η κίνηση του ΚΙΝΑΛ έχει και χαρακτήρα «ελιγμού». Με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες η Χαρ. Τρικούπη τηρεί όλο και πιο ευδιάκριτες αποστάσεις από την Κουμουνδούρου, το ενδεχόμενο κοινής νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν συγκέντρωνε φυσικά καμία πιθανότητα.

Συνεπώς, η πρόταση για διακομματική επιτροπή θεωρείται ότι αποτυπώνει τη στόχευση του ΚΙΝΑΛ να παίζει πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο στα μείζονα κοινωνικά θέματα, χωρίς να κλείνει την πόρτα στον διάλογο, αλλά και χωρίς να δημιουργεί την εικόνα ότι ακολουθεί τον βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που πιθανότατα θα συνέβαινε αν ενέδιδε στο κάλεσμα του τέως πρωθυπουργού.

Αλλωστε, δείγμα των προαναφερθέντων αποστάσεων από την Κουμουνδούρου αποτελεί και η ιδιαίτερα σκληρή τοποθέτηση της Χαρ. Τρικούπη απέναντι στις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα περί «ελέγχου των αρμών της εξουσίας» στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. «Για όλους εκείνους που φαντασιώνονται συγκλίσεις, αυτή είναι και μια απάντηση για τις χαοτικές πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν», σημείωναν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή