Το «κλειδί» μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς

Το «κλειδί» μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η παρουσία σας στη διαμόρφωση του πολιτικού λόγου, αλλά κυρίως στη μεταφορά του μηνύματος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών από το κέντρο μέχρι το τελευταίο σπίτι, μέχρι τον τελευταίο χώρο δουλειάς έχει τεράστια σημασία. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα στέκεστε κοντά μας “αμορτισέρ” για τις δύσκολες στιγμές».

Η φράση ανήκει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ειπώθηκε πριν περίπου ένα μήνα στην κοπή πίτας της Νέας Δημοκρατίας στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, αποτυπώνοντας σαφώς πως ο πρόεδρος της κόμματος δεν θέλει η ΝΔ να πέσει στην ίδια παγίδα όπως όλα τα κόμματα εξουσίας όταν αναλαμβάνουν κυβερνητικής ευθύνες: δηλαδή να παρακμάσει. Αντίθετα θέλει να λειτουργήσει παράλληλα και υποστηρικτικά στην κυβέρνηση. Τα παραπάνω όπως έχει φανεί μέχρι τώρα δεν είναι μόνο θεωρία. Στην πράξη τα δείγματα γραφής κατά τους πρώτους επτά κυβερνητικούς μήνες δείχνουν πως η ΝΔ, ως κομματικός οργανισμός, εξακολουθεί να δουλεύει και να «τρέχει» παράλληλα με την κυβέρνηση.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάστηκε να εφαρμοστεί το σχέδιο Μητσοτάκη, πριν τις εκλογές, για «ασυμβίβαστο» μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος. Πολλοί και όχι άδικα θεωρούν πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης αποτελεί το κλειδί που κρατά ζωντανό το κόμμα. Κανένα στέλεχος που κατέλαβε μετά την 7η Ιουλίου κυβερνητική θέση δεν κράτησε την θέση του στο κόμμα, που εκ των πραγμάτων θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας έτσι χώρο σε ανθρώπους με αποκλειστικό αντικείμενο τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου  δέκα στελέχη της Πολιτικής Επιτροπής που ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις παραχώρησαν την θέση τους στους επιλαχόντες, ενώ κανένα άλλο στέλεχος ή συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν έχει συγχρόνως θέση και στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Η απόφαση αυτή έχει φέρει σήμερα στην Πειραιώς μία σειρά στελεχών, παλιαών και νέων, τα οποία πλήρως απαλλαγμένα από κυβερνητικά καθήκοντα έχουν  αφοσιωθεί στο κόμμα. Ηδη από τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση, ορίζοντας γενικό γραμματέα τον Γιώργο Στεργίου, ενώ στη θέση του διευθυντή του προέδρου του κόμματος ορίστηκε ο  Στέλιος Κονταδάκης. Ο μεν γραμματέας με περιοδείες ανά την Ελλάδα κρατάει «ζεστό» τον κομματικό μηχανισμό, ο δε Κονταδάκης ασχολείται με όλα τα ζητήματα που έρχονται στο γραφείο προέδρου.

Το γεγονός ότι το κόμμα δεν πέρασε αυτό το διάστημα σε δεύτερη μοίρα, φάνηκε και από το τακτικό συνέδριο που διεξήχθη κανονικά στις αρχές Δεκεμβρίου παρά το ότι η κυβέρνηση ήταν μόλις 6 μηνών και το κέντρο βάρους είχε ήδη μεταφερθεί από την Πειραιώς στο Μαξίμου. Στην ίδια φιλοσοφία, να μην μείνει το κόμμα πίσω, εγκαινιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι ενημερώσεις υπουργών προς πολιτευτές, με τους κ. Χρυσοχοίδη και Μηταράκη να μιλούν για ασφάλεια και μεταναστευτικό.

Σε συνέχεια των παραπάνω, την ερχόμενη Κυριακή ο πρωθυπουργός θα είναι ξανά παρών στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ τον ερχόμενο Μάιο θα έχουμε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων νομαρχιακών και δημοτικών οργανώσεων, όπου ο στόχος είναι οι νομαρχιακές οργανώσεις να «ταυτιστούν» με τον εκλογικό χάρτη. Για παράδειγμα στο Νότιο τομέα θα συμπτυχθούν οργανώσεις και θα έχουμε μόνο μία τοπική, όπως ακριβώς είναι μία η εκλογική περιφέρεια.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή